Filip Ejdus: Slaba Bosna loša po Srbiju

Vesti 28. apr 201519:25 > 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Srbija mora da pomogne Bosni i Hercegovini u reformi nefunkcionalnog sistema bezbednosti, jer je slaba BiH loša po Srbiju, izjavio je za N1 Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka, komentarišući teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

Ejdus je, gostujući u Dnevniku N1, rekao da se izjava Milorada Dodika da Republika Srpska više ne računa na obaveštajne izvore BiH, može tumačiti kao iskorišćavanje prilike za promociju Dodikove političke platforme, ali i kao ukazivanje na realne probleme u funkcionisanju sistema bezbednosti u BIH.

On je podsetio da je Bosna i Hercegovina još uvek disfunkcionalna država, i da je njen sektor bezbednosti jedan od najnefunkcionalnijih, najneefikasnijih, a po mnogim istraživanjima, i najkorupmpiranijih sistema.

Ejdus ocenjuje da je svakako dobro što je premijer Srbije Aleksandar Vučić ponudio pomoć posle napada u Zvorniku, ali da nije dobro što je pomoć ponuđena samo Republici Srpskoj.

Srbija, prema njegovim rečima, može da pomogne čitavoj BiH, ne samo u borbi protiv terorizma, već i u reformi policijskog i bezbednosnog sektora. Srbija bi u saradnji sa EU mogla radi na izradi strategije za reformisanje disfunkcionalnog bezbednosnog sektora u BiH, smatra Ejdus.

On ističe da je slaba Bosna loša za Srbiju, jer su upravo u tako slaboj državi mogući teroristički napadi koji samo pothranjuju ekstremiste.

Pogledajte gostovanje Filipa Ejdusa u našem Dnevniku.