Vlada formirala Grupaciju odbrambene industrije

Vesti 03. jan 202012:54 > 12:59
N1

Vlada Srbije donela je uredbu o formiranju Grupacije odbrambene industrije Srbije, koju čini 19 firmi namenske industrije u većinskom državnom ili društvenom vlasništvu, od najmanje 51 odsto, objavljeno je na sajtu Vlade.

Kako je objašnjeno, grupacija neće imati status pravnog lica, niti će morati da bude registrovana, a cilj formiranja je ostvarivanje strateških interesa Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

U grupaciji je 15 fabrika namenske industrije koje su nosioci odbrambenih tehnologija i tri bazične tehnologije.

POVEZANE VESTI

Nosioci odbrambenih tehnologija su: Prva iskra – namenska iz Bariča, Milan Blagojević-Namenska iz Lučana, Prvi partizan Užice, Zastava oružje Kragujevac, Sloboda Čačak, Krušik Valjevo, Prva petoletka namenska Trstenik, Teleoptik žiroskopi Zemun, Trajal Kruševac, Yumco Vranje. Tu su još i Zastava Tervo Kragujevac, FAP Priboj, Utva avio industrija Pančevo, Borbeni složeni sistemi i Belom iz Beograda.

Nosioci bazičnih tehnologija koji su članovi Grupacije su PPT TMO Trstenik, Zastava Kovačnica Kragujevac, Kovački centar Valjevo i Corun Holding Užice.

Grupaciji mogu pripadati i pravna lica koja su pod kontrolom javnih preduzeća, ako ispunjavaju uslove propisane Zakonom, a pripadnost Grupaciji ili gubitak statusa člana utvrđuje Vlada.

Vlada obrazuje Savet za odbrambenu industriju koji upravlja Grupacijom, koji čine predsednik Saveta, četiri potpredsednika i ostali članovi, koji su predsednici nadzornih odbora u pravnim licima koja pripadaju Grupaciji.

Vlada rešenjem imenuje i razrešava članove Saveta, na predlog Ministarstva odbrane. Uredba o formiranju Grupacije objavljena je u Službenom glasniku od 31. decembra, a stupa na snagu 8. januara.