Jovanović: Želja mi je da u Srbiji bude demokratija i da završim šta sam započeo

Vesti 03. jan 202010:14 > 10:19
Podeli:
Izvor: N1

Novinar portala Žig info, kojem je u decembru 2018. godine spaljena kuća, rekao je u intervjuu za N1 da mu se život promenio i da više nije osoba kakva je ranije bio. Želja mu je da u Srbiji zavlada demokratija, da bude slobode medija i da ga posluži zdravlje da završi ono što je započeo, a to je sudski proces protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, optuženog za paljenje kuće.

“ Više nemam svoj mir koji sam nekada imao. Nemam više uspomene iz prošlosti, drage fotografije svojih predaka“, rekao je Jovanović i podsetio da se nekada slobodno kretao i radio, a sada pod policijskom zaštitom i pratnjom.

Unutrašnjost spaljene kuće uspeo je da sredi uz pomoć donacija građana i Fondacije Slavko Ćuruvija. Od države i grada nije dobio ništa sem obećanja, a od Opštine Grocka – opomenu da plati porez za zapaljenu kuću koja je dugo bila samo zgarište i nefunkcionalna za život.

„Šta bi bilo da je srušena do kraja? Opet bih morao da platim. U finansijskoj sam krizi jer imam brojna zaduženja. Javio mi se neki gospodin Vlada sa Tvitera i on je obećao da će videti da se organizuje da ljudi sa Tvitera prikupe sredstva. Dobio sam od Poštanske štedionice oko 7.000 dinara što su građani uplatili da mi pomognu da taj porez platim“, ukazuje Jovanović na pomoć koju mu građani pružaju.

Upitan da li se plaši za sebe i pored policijske zaštite koju ima, sagovornik N1 kaže da ima 70 godina i da je život ostao iza njega, ali da mu je dragocen svaki minut života.

„Sve što radim, radim za vas mlađe. Svaki čovek u podsvesti strahuje za svoj život i dragocen mu je svaku munut, pa tako i meni. Velika mi je želja da ovo što sam započeo završim do kraja, jer nikada u životu nisam radio nešto, a da nisam završio“, napominje Jovanović.

Dodaje da mu je cilj da postupak protiv optuženih za paljenje kuće dođe do kraja i da se pokaže da li je Srbija demorkatska država, da li su mediji slobodni i da li građani imaju pravo da od političara zahtevaju da rade u njihovom interedsu umesto u svom.

„Nadam se da će konačno Srbija da postane jedna pravna država“, ističe Jovanović.

Govoreći o prvooptuženom za paljenje kuće, Dragoljubu Simonoviću, sagovornik N1 kaže da je bivši predsednik Opštine Grocka podneo 16 tužbi što protiv njega, što protiv portala Žig info.

„On je ubeđen posle paljenja kuće da je uspeo da uništi svu dokumentaciju koja je bila u kući. Ne verujem da će od tih tužbi biti bilo šta, jer na njihovu žalost imamo mnogo što je ostalo. Mi ništa nismo objavljivali bez materijalnih dokaza. Sad ćemo da vidimo šta će da bude 21.“, kaže Jovanović.

Očekuje da Simonović i ostali odgovaraju za dela za koja su optuženi.

„Sve činjenice i dokazi ukazuju na to da je on nalogodavac. Verujem da će pravna država da profunkcioniše. To bi bio ogroman šamar pravodsuđu, ako bi presuda bila drugačija“, zaključuje Jovanović.