Marić: Vratiti civilnu zaštitu koja je nekada postojala

Vesti 03. jan 202007:12 > 07:15
N1

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić rekao je da su pripadnici tog sektora za deset godina spasli više od 25.000 života. On je kazao da je cilj njegovog sektora da na velika vrata vrati civilnu zaštitu.

Govoreći o vanrednim situacijama, Marić je za „Politiku“ rekao da je cilj njegovog sektora da „na velika vrata vrati civilnu zaštitu“ koja je nekada postojala, te su za sada formirane specijalizovane jedinice Civilne zaštite za spasavanje iz ruševina.

Marić je za „Politiku“ kazao da su poslednje dve godine za taj sektor „zlatno doba“, jer je postignut kontinuitet zapošljavanja i ulaganja u opremu i vozila.

„Cilj nam je bio da omogućimo bolje uslove za rad vatrogascima – spasiocima koji su samo u 2019. godini imali više od 34.000 intervencija i čijom je hrabrošću i predanim radom spaseno više od 1.300 osoba“, izjavio je Marić.

On je rekao da je tokom 2019. godine bilo 7.000 požara na građevinskim objektima i dodao da je jedan od najčešćih uzroka požar dimnjaka, a takvih je bilo više od 1.000.