Novac za tri "novogodišnje" bebe, a koliko je urađeno za trudnice i porodilje?

Vesti 01. jan. 202017:14 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Minut nakon ponoći, u Beogradu su rođene tri bebe. Jedna devojčica i dva dečaka. Prvorođene bebe obišao je prvi čovek prestonice Zoran Radojičić, koji je mamama uručio po 300 hiljada dinara. Ipak, gradonačelnik na pitanje N1 šta je urađeno za trudnice i porodilje, na osnovu gradskog budžeta za koji su predstavnici grada rekli da je "najveći u istoriji", kaže da su uvećane određene naknade, ali bez jasnog odgovora šta je još grad uradio po tom pitanju.

Jedna od prvih beba koja je rođena ove godine u Beogradu je devojčica, koja još uvek nema ime. Njena mama kaže da će po izlasku iz porodilišta odluku o tome doneti brat.

„Porođaj je prošao prirodno, fenomenalno, za 15 minuta od prijema u bolnicu, prošao je eto u dvanaset i jedan minut“, kaže majka Slađana Lazarević.

POVEZANE VESTI

U isto vreme rođena su i dva dečaka u različitim porodilištima. Ipak, tradicionalni novogodišnji obilazak provoređenih beba uz kamere i bliceve fotoaparata, prvi čovek prestonice započeo je od porodilišta na Zvezdari gde je rođena devojčica. Tom prilikom mami je uručio 300 hiljada dinara.

„Mogu nogicu malo da pipnem… Evo to je taj vaučer, neka je sa srećom, pa da bude još beba“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik kaže i da je populaciona politika Vlade do sada dala dobre rezultate.

„Želeli bismo da to budu još bolji rezultati u sledećem periodu, s obzirom da ukoliko želimo da naša zemlja ima budućnost važno je da imamo još više beba“, kaže Radojičić.

A da li je država spremna za nove bebe i koliko se vodi briga o trudnicama i porodiljama? Podaci pokazuju da postoje brojne prepreke. Portal Bebac je nedavno objavio istraživanje koje ukazuje da su mnoga srpska porodilišta sistemski zanemarena i da država često obećava podršku, dok u praksi rezultati nisu dovoljni. Porodiljama nije lako ni po izlasku iz bolnice, jer pojedinima naknada za porodiljsko bolovanje, iznosi svega par stotina dinara mesečno.

„Dosta treba za decu, ali nije lako, nije lako svakako“, rekla je porodilja Slađana Lazarević.

„Suma sumarum je da je za ovih 18 meseci, ja ne vidim da država adekvatno izlazi na kraj sa problemom sa kojim se suočila gde jako veliki broj porodilja ostaje sa mesečnim nadokandama sa jedva par stotina dinara ili jedva par hiljada dinara. Ukoliko bi se država zaista odlučila da se pozabavi ovim problemom, ona bi morala na neki način da garantuje svim porodiljama u Srbiji da će dobijati neki zagarantovani iznos tokom svog porodiljskog odsustva“, kaže Tatjana Macura iz Inicijative Mame su zakon.

Da će biti bolje, uveravaju gradski čelnici na osnovu budžeta za ovu godinu, koji ocenjuju kao najveći u istoriji. Međutim, gradonačelnik na pitanje N1 bez jasnog odgovora da li će porodiljama biti uvećane naknade.

„Kao jedan primer, od 1. januara 2020. za drugo rođeno dete porodice će dobijati dodatak od 10.000 dinara, u narednom periodu ćemo graditi četiri predškolske ustanove. To su dva primera kako radimo konkretno, ali ćemo i u drugim pravcima dati svoj doprinos“, rekao je Radojičić.

N1: Gde ćete još dati doprinos?

„Rekao sam Vam, ako hoćete da Vam u detalje sve tačno ispričam to mogu da Vam iznesem na nekom sledećem viđenju“, rekao je gradonačelnik.

Uprkos problemima sa kojima se mlade mame suočavaju, podaci gradske uprave pokazuju da je broj beba u 2019. porastao u odnosu na godinu pre.