Za situaciju u Crnoj Gori, 88 javnih ličnosti iz Srbije i regiona krivi Beograd

Vesti 30. dec 201922:01 > 22:01
Podeli:
Izvor: N1

Dok se protesti u crnogorskim gradovima nastavljaju, nekoliko desetina javnih ličnosti iz celog regiona, potpisalo je apel za osudu ugrožavanja Crne Gore od strane zvaničnog Beograda.

Sukobi u parlamentu, višednevni protesti na ulicama Crne Gore i uzavrela atmosfera nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti – 88 intelektualaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije tvrdi – za sve je odgovoran zvanični Beograd.

POVEZANE VESTI

„Pa meni se čini da je cilj zapravo povratak politici 90-ih godina. Mi znamo kako je prošla ta politika i kako su prošli Srbi u delovima bivše Jugoslavije kada je Milošević ozvaničio svoju politiku. Tamo gde je ta politika bila dominantna, Srba više nema. Srbija nema dobre odnose ni sa Makedonijom, ni sa Hrvatskom, ni sa Crnom Gorom, ni sa Bosnom… Pa moramo pomisliti, gde je razlog, gde je uzrok takve situacije? Sigurno je dobrim delom, najvećim delom uzrok ovde u Srbiji“, kaže Filip David, pisac.

Cilj apela je da se spor političkih aktera dve zemlje i Srpske pravoslavne crkve reši mirnim putem, kaže Nikola Samardžić, jedan od njegovih potpisnika, koji smatra da je uspostavljen kontinuitet događaja destabilizacije celog regiona.

„Koju ohrabruju Rusija, Kina i Turska, svaka od tih sila sa svojim interesima, a zajednička osobina tih interesa jeste da su oni demokratski i da su oni namenjeni izazivanju političke nestabilnosti, ekonomske zavisnosti od tih autoritarnih režima i naravno izazivanje novih oblika etničke i verske mržnje u susedstvu“, navodi istoričar Samardžič.

A dok pojedinci potpisuju apel, ukazujući na ulogu Srbije kao destabilizatora, jedan od članova Saveza za Srbiju Vuk Jeremić optužuje državni vrh za saučesništvo.

„Vlast u Beogradu je u poslednjih nekoliko dana aktivno, diplomatski zataškavala ono što se dešava u Crnoj Gori. Dakle, ne samo da su bili nemi i ćutali, zapravo, pravili su aktivne korake koje bi za svoju posledicu imali i imaju opravdanje koraka crnogorskog režima“, rekao je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i jedan od lidera SzS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje sve opužbe i smatra da se apel intelektualaca odnosi na stav da je Srbija uvek i za sve kriva.

„Beograd nema nikakvu krivicu, ni u čemu nismo učestvovali, u Crnoj Gori, ni na koji način, osim što izražavamo brigu za svoj srpski narod i za Srpsku pravoslavnu crkcu (…) Ako je to moj greh, ja ga prihvatam, a da prihvatam greh da sam istovremeno i izdajnik, zbog toga što, valjda nisam zaratio, jer nisam povukao tenkove prema Crnoj Gori… Ako je ljudima tako najlakše, evo, kriv sam za sve“, rekao je Vučić.

Poglavar Srpske pravolsavne crkve patrijarh Irinej izjavio je ranije danas da se čeka dalji razvoj situacije u Crnoj Gori i da je poslao nekoliko pisama i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, dok će se sa predsednikom Vučićem sastati u utorak.