Na pitanje o Krušiku, Vulin tražio od novinarke da mu "oda" poslovne podatke N1

Vesti 29. dec 201912:42 > 12:44
Izvor: N1

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se, kada je reč o fabrici namenske industrije "Krušik" iz Valjeva, "ne radi o aferi, već o operaciji koja ima za cilj ugrožavanje srpskog izvoza oružja uz pomoć objavljivanja identiteta kupaca", kao i da je zbog toga veliki broj ugovora za izvoz oružja u međuvremenu otkazan, "jer trgovci oružjem ne vole da im se otkriva identitet".

Vulin je na konfereniciji za novinare rekao da je to „hibridna operacija „Krušik“ koja ima za cilj da, ako može, izvrši napad na državni režim – konkretno ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, dok je krajnji cilj predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

On je na pitanje novinarke N1 o aferi Krušik, pozvao novinarku da mu nakon konferencije za novinare nasamo otkrije poslovne informacije televizije N1, poručujući joj da bi na taj način sigurno dobila otkaz. 

„Da vi kao zaposleni u vašoj televiziji, da odete na Pink televiziju da kažete koliko plaćate saradnike, koje ćete teme raditi i kada ćete raditi neke teme, vaš urednik bi se brzo pozdravio sa vama. Zanimljivo kad to uradite u vojnoj fabrici i odete strancima i date poverljive podatke – vas zovu herojem. Vi biste dobili otkaz, a heroj treba da dobije orden. Nije normalno i nije moguće. Ja ne mogu da vršim pritisak na pravosuđe, ali kao običan građanin, da se to desilo u Bugarskoj, Rusiji ili SAD, taj čovek bi bio špijun. Kod nas, ko je odao poverljive podatke iz industrije, on je uzbunjivač, a ne špijun“, kazao je on.

Obradović je u više navrata ranije rekao da nije iznosio poverljive podatke koje se tiču oružja, već samo podatke o finansijskom poslovanju, za koje je smatrao da su na štetu „Krušika“.

Ministar je, međutim, tražio da se uspostave „isti kriterijumi za sve“.

„Ostavljam vam na razmisljanje, koliko sekundi ćete se zadržati na N1 kad posle ove konferencije  dođete kod mene i nasamo mi kažete mi koji je vaš sledeći prilog, o kome će biti, šta će biti teme, a ja to onda objavim… Meni sve ispričajte, a nemojte Pinku. Posle konferencije za štampu ćete reći meni, ja nisam medij – kolika vam je plata, reći ćete mi koliko košta sekunda na vašoj televiziji, reći ćete kolike popuste ste dali tačno kom klijentu, koliko će koštati sekunda sledeće godine, očekujem te informacije“, kazao je.

Vulin je dodao da se pita da li je slučajno što je cela ta afera pokrenuta iz Bugarske koja je Srbiji najveća konkurencija po pitanju izvoza oružja.

On je rekao da u vreme kada je iz Bugarske izvoz naoružanja pao za 37 odsto u Srbiji je takav izvoz rastao.

„Nekim čudom operacija „Krušik“ je krenula iz Bugarske. Sigurno nema veze sa parama, već sa altruističkom potrebom da oružje ne ide na ratišta. A gde će oružje nego na ratišta? A za šta služe minobacačke granate? Za to se proizvode. Neće „Krušik“ nikada proizvoditi nešto zdravo, ne mogu minobacačke granate biti zdrave“, rekao je Vulin.

Vulin je kazao i da je od pokretanja „hibridne operacije Krušik“ otkazano nekoliko ugovora za izvoz naoružanja iz te fabrike.

„Trgovci oružjem ne vole da se o njima piše i priča. Niko neće da dođe u preduzeće u kome njegovi podaci mogu biti objavljeni čitavom svetu“, rekao je Vulin.

On je dodao da i pored toga „Krušik“ solidno posluje, a da će mu i država pomoći ukoliko je to potrebno, i najavio je da će na sledećoj sednici Vlade biti formiran klaster odbrambene industrije Srbije.

Vulin je dodao i da otac ministra policije Branko Stefanović „ne utiče ni na šta u „Krušiku“, kao i da niko do sada nije dokazao da je on počinio bilo kakvo krivično delo“, a da bi novinari trebalo da se zapitaju „šta ako je Nebojša Stefanović nevin“, odnosno da poštuju pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je rekao da se u Srbiji proizvodnjom i izvozom naoružanja i vojne opreme bavi 19 državnih i više od 50 privatnih proizvođača vojne opreme i još oko 200 zavisnih preduzeća.

Miloradović je rekao da je „Krušik“ u poslednje dve godine dobio 30 dozvola za samostalan izvoz oružja, kao i da je u odnosu na 2012. godinu kada je preko drugih preduzeća izvezao 8,8 miliona dolara u 2017. godini izvoz iznosio 107. miliona dolara.

Po njegovim rečima, od svih sklopljenih poslova „Krušik“ je polovinu realizovao samostalno ili preko „Jugoimporta“.