Profesorka VMŠ: Izgubila sam mogućnost da radim ono za šta sam se obrazovala

Vesti 27. dec 201920:31 > 20:41
N1

Uzbunjivačica iz Visoke medicinske škole u Ćupriji Sunčica Ivanović izjavila je u Danu uživo da je "izopštena iz kolektiva", kao i da je izgubila mogućnost da radi ono za šta se obrazovala. "Ja sam stipendista škole, neko ko je doktorirao, neko ko je kao kadar za akreditaciju, ne samo ustanove, nego i studijskog programa i master studija izopšten iz svega", kaže ona.

Ivanović je rekla da već duži vremenski period „upozorava na nezakonitosti u radu VMŠ u Ćupriji“.

„Raditi u takvim uslovima, biti izopšten iz svega, iz kolektiva, imam u ugovoru radna zaduženja, međutim, izgubila sam mogućnost da radim ono za šta sam se i obrazovala. Imali smo nastavno stručno veće, obratila sam se kolektivu po ko zna koji put i pitala zašto sam izopštena, zašto me ignorišu, ne dobijam odgovore na mejlove koje sam uputila vezano sa moj status u školi. Ja sam stipendista škole, neko ko je doktorirao, neko ko je kao kadar za akreditaciju, ne samo ustanove, nego i studijskog programa i master studija izopšten iz svega“, kaže ona.

POVEZANE VESTI

Kako je rekla, nije dobila nijedan odgovor od strane rukovodilaca.

„Ja sam se uredno prijavila 2017. godine kada sam doktorirala, to je moja zakonska obaveza bila kao stipendiste da rukovodstvo obavestim da sam ispunila svoju obavezu prema školi, da sam u zakonskom roku završila sve“, objašnjava ona.

Istakla je da postoji problem „što u VMŠ imaju nekompetentan kadar“.

„Bojim se da je upravo formiranjem akademija stvorena mogućnost da se na što bolji i lakši način u stvari zaposli nekompetentan i stranački kadar. Funkcioneri SNS su prosto osvanuli kao kadar za obrazovanje medicinskih sestara, samo smo saznali da su oni kadar koji obrazuje medicinske sestre“, kaže ona.

Navela je primer poslanika SNS Vladimira Orlića koji je, kako je rekla, „rekao da nema veze sa tim, a onda je BIRN objavio inspekcijski zapisnik u kome se nalaže da škola raskine nezakonite ugovore“.

„Pa je onda rekao ‘radio sam, ali ne radim više’. Bio je zadužen za obrazovanje medicinskih sestara, vezano za informatiku. On je elektroničar, uz dužno poštovanje, u visokom obrazovanju se određuju kompetencije i kvalifikacije“, kaže ona.

Dodaje da se obratila svim organima koji su zaduženi za sprovođenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

„Prvo našoj ustanovi i licu koje je zaduženo za uzbunjivanje u školi, odgovor nisam dobila, zato sam izvršila spoljašnje uzbunjivanje“, kaže ona.

Kako kaže, ministar Šarčević im je rekao da potraže pravdu na sudu.

„Potražile smo, to je već godinu dana, postupak je u toku, to sve ide sporo. Verujemo da pravda postoji u Srbiji, zato se i borimo. Hoću da kažem da je ministar Šarčević time obesmislio postojanje samog Ministarstva, inspekcije…“, rekla je.

Govoreći o otpuštenim profesorkama VMŠ, Ivanović kaže da ne postoji obrazloženje.

„Ja sam ministru i odgovornima za sprovođenje kvaliteta dokazala i pokazala da je to bilo neosnovano, jer je to kadar koji je nama potreban. Na njihova mesta je uposlen kadar koji dolazi iz Opšte bolnice, iz SNS…“, rekla je Sunčica Ivanović.