Poverenica: Najveći broj pritužbi na oblast rada i zapošljavanja

Vesti 27. dec 201916:11 > 16:13
N1/arhiva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Skupštini Republike Srbije poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja, povodom deset godina primene Zakona o zabrani diskriminacije, a imajući u vidu da se najveći broj pritužbi građana i građanki godinama odnosi na oblast rada i zapošljavanja.

Kako je saopšteno iz kabineta poverenice, Izveštaj pokazuje da poseban problem u Srbiji predstavlja diskriminacija žena, pretežno na osnovu pola, kao i bračnog i porodičnog statusa.

POVEZANE VESTI

Izveštaj pokazuje i da postoji problem diskriminacije na osnovu članstva u sindikalnim, političkim i drugim organizacijama, diskriminacija osoba sa invaliditetom, mladjih i starijih radnika, Roma i Romkinja, osoba na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu drugih stvarnih, odnosno pretpostavljenih ličnih svojstava.

„Prema relevantnim istraživanjima, prisutna je i diskriminacija siromašnih građana i građanki, kao i diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, i drugih. Podaci iz ovog izveštaja nisu jedini pokazatelj rasprostranjenosti diskriminacije u društvu, ali ipak ukazuju na to kako zaposleni, nezaposleni i poslodavci shvataju diskriminaciju na tržištu rada u Srbiji“, kazala je Brankica Janković.

Izveštaj je podnet kako bi se narodnim poslanicama i poslanicima ukazalo na pozitivne pomake, uočene nedostatke, kao i probleme i izazove u pogledu ostvarivanja ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije na tržištu rada.