Sadžakov: Pokušaji mitropolita Amfilohija neće uroditi plodom, zakon će usvojiti

Vesti 26. dec. 201920:02 > 20:08
Podeli:
Izvor: N1

Sociolog religije, profesor Univerziteta u Novom Sadu, Slobodan Sadžakov uveren je da će predlog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori biti usvojen, dodajući da pokušaji mitropolita Amfilohija neće uroditi plodom. Posle usvajanja zakona, status SPC u Crnoj Gori će biti potpuno promenjen, dodao je. "Mislim da je ovo trenutak koji je država Crna Gora dugo čekala - da pokaže SPC da je država jača u odnosu na crkvu", naveo je.

Sadžakov kaže da je gotovo sigurno da će biti usvojen, dodajući da pripremanje usvajanja ovog zakona traje gotovo pet godina. Podsetio je da je predlog dva puta povlačen, da se čekala preporuka Venecijanske komisije, koja je i dobijena, i da je očigledno sada trenutak kada će taj zakon biti usvojen. Sadžakov navodi da pokušaj mitropolita Amfilohija neće uroditi plodom.

POVEZANE VESTI

Upitan o sastanku premijera Crne Gore sa mitropolitom, Sadžakov to komentariše kao „uvažavanje na kurtoazan način protesta“ koji su organizovani danas u Podgorici. „Mislim da ta poseta neće ništa, naprosto promeniti, i da je na neki način to gotova stvar“.

Kaže da će status SPC, nakon usvajanja ovog zakona, biti potpuno promenjen. „SPC je u Crnoj Gori imala do sada jedan čudnovat položaj, poprilično privilegovan. Ovde smo čuli da mitropolit Amfilohije protestuje što nisu uvršteni u te bilateralne sporazume koje je Vlada Crne Gore postizala sa drugim verskim organizacijama, ali treba reći da SPC u Crnoj Gori odbija da se upiše u javni registar i da je činila mnogo nekih postupaka kojima je ignorisala državu Crnu Goru i određene pravne regule. Podsetio bih da je 2005. potpuno nelegalno postavljena crkva na Rumiji, krstionica na Ostrvu cveća kod Tivta itd. I u pogledu imovine je taj status SPC, u određenim stvarima, prilično sporan. Mislim da je ovo trenutak koji je država Crna Gora dugo čekala, da pokaže SPC odnosno Mitropoliji crnogorskoj da je ipak država jača u odnosu na crkvu“, navodi Sadžakov.

Odbijanje SPC da se registruje vidi kao „samo jedan segment nadmenog, ignorantskog stava mitrolije crnogorske“.

Prema njegovom mišljenju, problem je što je SPC u Crnoj Gori, kako kaže, „eksponent velikosrpskog nacionalizma, što negira crnogorsku državnost i većinu institucija“, a sklapa sa njima dogovore samo kad je prinuđena. „Crnogorska država je izabrala trenutak da izađe iz položaja u kom se stalno povlačila, gde je stalno dopuštala neku vrstu i nadmenog odnošenja SPC prema crnogorskoj državi i mislim da je sada na delu jedan momenat kada će se to itekako promeniti“.

SPC ima veliki broj vernika i dugo je imala privilegovan položaj, kaže Sadžakov, dodajući da je devedesetih Milo Đukanović bio u itekako dobrim odnosima sa crkvom. „Problemi nastaju onda kada se pravac Đukanovićeve politike promenio i kada je on napravio zaokret od Miloševića, što je eskaliralo formiranjem crnogorske države“.

Sadžakov smatra da je ovaj sukob, zapravo, „čeoni sudar dve vrste politike, dve koncepcije gledanja na crnogorsku državu, dve koncepcije gledanja na mesto crkve u državi“. Kaže da je taj sukob dugo tinjao, ali da će crnogorska država uspeti da izgura taj zakon. „Naravno, to će crnogorsko društvo uvesti u čitav niz problema“, kaže gost N1.

Navodi da je veliko pitanje koliko će Mitropolija da prihvati novu realnost, dodajući da će dugo biti konfrontacije. Ipak, Sadžakov ocenjuje da će na kraju SPC morati da prizna realnost, jer se zakonom stvaraju određeni instrumenti preko kojih će crnogorska država moći, kako kaže, aktivnije da upravlja imovinom koju sada koristi SPC. „Mislim da je crnogorska država odlučila da prestane sa ustupcima SPC“.

On smatra da se Crna Gora opredelila da „podržavi tu crkvenu imovinu“, što, prema njegovom mišljenju, ne znači nužno da će nju prepustiti nekoj drugoj crkvi. „Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ima takođe neka svoja unutrašnja trvenja i mislim da se Milo Đukanović i njegova vlast opredelila sada da vrati tu imovinu i da čeka neki budući rasplet“, kaže Sadžakov, podsećajući da još nema naznaka iz Vaseljenske crkve da će CPC dobiti autokefalnost.

„Neosporna autokefalnost CPC do 1918. godine“

Sadžakov kaže da je neosporna autokefalnost CPC do 1918. godine i da o tome ima mnogo dokumenata, a jedan od njih je „Sintagma“ iz 1855.

„E sada, ko se može smatrati legitimnim naslednikom, tim koji treba da obnavlja autokefalnost –  drugo je pitanje. Veoma klizav je teren koji je, na neki način, odabrao Milo Đukanović – da on pravi državnu crkvu… To je sporno sa stanovišta sekularne države, razdvojenosti države i crkve. Osnivanje crkve ili zahtev za autokefalnošću treba da proizađu iz verskog života, iz života verskih zajednica koje traže tu crkvu, a ovo bi bila vrsta crkve na steroidima“, naveo je. Smatra da je Milo Đukanović procenio da je korisno, kako bi se zaokružio nacionalni identitet i državnost Crne Gore, da postoji i CPC. Međutim, najave iz Vaseljenske patrijaršije, dodaje, nisu povoljne.

Sekularizacija na Balkanu nije u potpunosti izvedena, polovična je, navodi gost Dana uživo, dodajući da se to vidi neprestano kroz mešanje crkve u politiku, i kroz privilegovan status koji dobija crkva u državi – u pravnom i ekonomskom smislu. Mi smo navikli da je to normalno, a to nije normalno – to se ne događa u Francuskoj ili SAD, istakao je sociolog religije.