Majić dobitnik nagrade "Verica Barać", kaže – sve smo bliže krahu pravne države

Vesti 26. dec. 201918:03 > 18:06
Podeli:
Izvor: N1

Savet za borbu protiv korupcije dodelio je nagradu za pojedinačno dostignuće u borbi protiv korupcije "Verica Barać" sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću. Nagrada je, kaže laureat, stigla u vreme kad je srpsko društvo na najnižoj lestvici borbe protiv korupcije.

Ko nema hrabrosti da radi po zakonu, nije podoban za posao u bilo kojoj državnoj instituciji. Reči Verice Barać, prema mišljenju institucije koju je vodila, danas opisuju rad sudije Miodraga Majića. Nagrađen je, kažu, zbog dosledne borbe za nezavisnost pravosuđa, ali se sam laureat plaši da je priznanje dobio za unapred izgubljenu bitku.

POVEZANE VESTI

„Nebrojene afere u koje su uključeni najviši državni službenici, potpuna obamrlost pravosuđa i njegovo svakodnevno ponižavanje, sve vidljivije ćutanje kolega, blokada i marginalizovanje kontrolnih tela, svakoga dana, bojim se, bliže nas krahu pravne države. U takvim okolnostima ne mogu da se ne zapitam – da li sam zaista učinio dovoljno? Biću potpuno iskren, zbog svega pomenutog, osećam se pomalo kao za hrabrost odlikovani vojnik čija je armija kapitulirala“, rekao je dobitnik nagrade „Verica Barać“ Miodrag Majić.

Osam godina nakon smrti Verice Barać, njene kolege nastavile su borbu tamo gde je ona stala, ali uspeh je, i sami priznaju, izostao. Dvadeset četiri sporne privatizacije do dan danas, kažu, nisu rešene, predistražne radnje u pojedinim slučajevima traju po petnaest godina, a država im na svakom koraku podmeće klipove u točkove.

„Mi tražimo od Geozavoda da nam da jedan banalni podatak, koliko ima poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, i dobijemo odgovor da je to državna tajna. Kada smo razgovarali o državnim subvencijama, mi smo pokušali da dobijemo neke podatke od Komisije za kontrolu državnih subvencija. Pozvao sam direktorku da dođemo na razgovor, i kada samo joj rekao da nam trebaju informacije, ona je rekla ‘imamo ih’. Kad sam je zamolio da nam daju, rekla je ‘ne dam'“, rekao je potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.

Zato se, kaže, danas više nego ikad seća ocene Verice Barać od pre gotovo deceniju i po, kada je izjavila da je Srbija zarobljena država u okovima korupcije. Tada su joj rekli da preteruje.

„Priznajem da smo se prevarili. Prevarili se jesmo, ali odustali nismo. Borba se nastavlja“, kaže Milićević.