Prvi pretres Suda časti protiv antivakserke prekinut, skup i ispred Ministarstva

N1

Jedna od najglasnijih zagovornika antivakcinaškog pokreta u Srbiji dr Jovana Stojković, danas je na ulazna vrata zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zdravlja, zajedno sa nekoliko desetina građana, zalepila svoju licencu za rad. Ona je to uradila zato što je počeo postupak protiv nje pred Sudom časti Lekarske komore Srbije. RSE javlja da je prvi pretres Suda časti prekinut, jer su pristalice Stojkovićeve napunile prostoriju u kom je počeo, pa u tim uslovima, kako je komisija obrazložila, nije bilo moguće nastaviti s radom.

Komora razmatra oduzimanje doktorske licence Jovane Stojković zato što veruju da je javnim delovanjem širila paniku i navodila veliki broja građana da ne vakcinišu decu, a što je „posredno uticalo na širenje epidemije malih boginja“.

Ona je danas sa svojim pristalicama protestovala ispred prostorija Ministarstva zdravlja.

„Ko ste vi da dajete dozvolu za rad bilo kome? Koje je udruženje građana Lekarska komora Srbije koja smatra da može meni, slobodnom građaninu i Božjem biću, da govori šta ja mogu da pričam. A ne oduzimaju (dobacuju – doktorate) nikom ništa“, rekla je Stojkovićeva.

Inače, kako javlja RSE, prvi pretres Suda časti, pri Lekarskoj komori Srbije, prekinut je i članovi veća Suda časti su napustili prostorije beogradskog Centra za mlade, jer su građani, kao predstavnici javnosti, ispunili prostoriju u kojoj je pretres trebalo da bude održan i prema obrazloženju komisije nemoguće je bilo nastaviti pretres u tim uslovima.

RSE

Građani, od kojih je većina činila pristalice Jovane Stojković, odbili su da na zahtev komisije napuste prostoriju. 

Advokatica Jovane Stojković Milina Dorić za RSE je nakon prekida pretresa navela da će veće Lekarske komore shvatiti da je Stojković „sve radila po zakonu“.

Dorić dodaje i da je postupak koji se vodi protiv Stojković zastareo jer, kako navodi, „po Statutu Komore zastareva sve godinu dana pre podnošenja prijave, a kad započne postupak apsolutna je zastarelost dve godine“.

Dr Tomislav Stevanović, pedijatar iz Zrenjanina i jedan od lekara koji je pokrenuo postupak protiv Stojković, navodi da su „scenu“ na ovom pretresu napravili ljudi koji podržavaju političku karijeru doktorke Stojković.

„Ovo je organizovano od doktorice Stojković gde smo pokušali legalno da dokažemo njenu krivicu u vezi sa tim antivakcinalizmom, neetičkim odnosima prema kolegama, vređanjima vrlo često kolega, izmišljanjem, manipulacijom podataka iz struke naročito kako bi se ta vakcina obezvredila i povezala sa bolestima i teškim oštećenjima“, navodi on, prenosi RSE.

RSE

Jovana Stojković je predsednica Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju „NoVa“, a poznata je po svojim izjavama u konstrukcijama koje opravdavaju nevakcinisanje dece. U javnosti se pojavila prvo kao članica Dveri, a sada ima svoj pokret.

Ranije je 12 lekara protiv nje podnelo krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine.

Obratili su se i sudu časti Lekarske komore sa zahtevom da joj oduzmu licencu jer, kako smatraju, s takvim stavovima ne zaslužuje da nosi titulu psihijatra. Takođe, 270 roditelja i lekara iz cele Srbije, prošle godine, podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Među tim osobama bile su i pojedine javne ličnosti.