Poslanici pitali ministre i premijerku, dominantna tema situacija u Crnoj Gori

Vesti 26. dec. 201916:55 > 16:59
Podeli:
Izvor: Tanjug/Milica Nikolić

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Skupštini da je "namenska industrija pod rafalnom paljbom, napadnuta sa svih strana" i da će biti "potrebno mnogo vremena i novca da se namenska industrija, a pre svih fabrika Krušik, vrati tamo gde je bio pre ove nameštene afere". Premijerka je izjavila da će Srbija na racionalan način da sačuva sve što Srpskoj pravoslavnoj crkvi po zakonu pripada u Crnoj Gori, a ne huškanjem.

Na sednici na kojoj članovi Vlade direktno odgovaraju na pitanja poslanika, Brnabić je rekla da „nije slučajno što su istovremeno napali Krušik, Prvu petoletku i fabriku Milan Blagojević iz Lučana, i to oni u čije vreme je ta industrija bila potuno uništena“.

Premijerka je istakla da se „najviše ulagalo u namensku kad je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane“ te da su „ciglu po ciglu namensku industriju ponovo podigli ogromnim trudom i zalaganjem“.

Brnabić je rekla da nikada ni Rusija, ni Amerika ni bilo koja zemlja nisu optužile Srbiju da s oružjem ne posluje u skladu sa svim međunarodnim standardima i normama, a da su optužbe stigle od domaćih političara.

Premijerka je odgovorila na pitanje poslanika Marjana Rističevića koji je uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića nazvao „špijunom“ i pitao da li će, umesto što ga predstavljaju kao heroja, biti kažnjen po zakonu.

„Povlačenje priznanja rezultat rada Vlade, a ne novca“

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da vlast u Srbiji radi u isključivo u interesu Srbije i građana te da će nastaviti da se bore da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova suspenduju tu odluku. 

Ona je u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika rekla da je to što su neke države povukle priznanje rezultat rada Vlade Srbije, a ne novca. 

„Gospodo iz Saveza za Srbiju, nije sve do novca, možda vama jeste, ali nije sve svima na svetu do novca, novac ne kupuje sve“, rekla je Brnabić odgovarajući na nedavne navode potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je „ministar Ivica Dačić zloupotrebio službeni položaj jer je pribavljao novac za povlačenje priznanja Kosova“. 

Brnabić je rekla i da je jedino važno da građani Srbije razumeju šta Vlada radi i da vide rezultate i da daje sve od sebe da život u Srbiji svim građanima bude bolje. 

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Marinika Tepić „ispunila svoj zadatak“ izjavom kojom je „bačena ljaga“ na prijatelje Srbije.

„Srbija će na racionalan način da sačuva imovinu SPC u Crnoj Gori, a ne huškanjem“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija na racionalan način da sačuva sve što Srpskoj pravoslavnoj crkvi po zakonu pripada u Crnoj Gori, a ne huškanjem.

„Ako ste pametni i racionalni razgovaćete argumentima, a ne huškanjem“, rekla je Brnabić u Skupštini gde odgovara na pitanja poslanika. 

Dodala je da, ako je ta imovina SPC pripadala prethodnih 100 godina, onda mora tako da bude i ubuduće. 

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija rekao je da su „dešavanja u Crnoj Gori suviše važna stvar da bi zvaničnici rekli da neće da se mešaju u tuđa posla“ i kazao da je Srbija je morala da reaguje ozbiljnije, agresivinije i energičnije. 

Vukadinović je poručio Brnabić, nakon njenog odgovora, da se tako ne obraća narodnim poslanicima, čak ni opoziciji. 

On je ocenio da to što Brnabić zove pameću, u međunarodnim relacijama se zove „slabost i nereagovanje“. 

„Kažete da hoćete da razgovarate. Trebalo je već da razgovarate. Ovaj problem traje nekoliko meseci, a ne nekoliko nedelja“, rekao je Vukadinović.

„Za povratnike iz dijaspore smanjenje poreza za imovinu i brža nostrifikacija diploma“

Brnabić je rekla da je vlada posvećena tome da se građani Srbije koji su otišli u inostranstvo ohrabre da se vraćaju u zemlju, kao i sprečavanju iseljavanja, za šta su poslednjih godinu dana preuzeti i konkretni koraci.

Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da je deo mera za ohrabrivanje povratnika smanjenje oporezivanja njihove imovine, tako da će onaj koji je u inostranstvu živeo i radio do deset godina moći će da u zemlju unese do 20.000 evra bez oporezivanja, dok za one koji su van zemlje proveli više od deset godina neće biti ograničenja za unos imovine bez poreza.

„Ako je neko bio u inostranstvu pet, sedam ili deset godina sigurno je da će imati veću imovinu i neće se osećati pozvano da se vrati ako mu se oporezuje imovina. Zato smo u poslednjih 12 meseci izmenili poreski tretman, tako da za one koji su u inostranstvu proveli više od deset godina nema limita za imovinu“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je drugi ogroman problem na čijem je rešavanju proteklih godinu dana radila Vlada i nostrifikacija diploma, koja je do sada bila „netransparentan proces koji je mogao da traje u nedogled“.

„Vlada je usvojila predlog zakona koji je poslat u Skupštinu gde smo skratili vreme za nostrifikaciju diploma sa 90 na 60 dana. Za 500 najboljih univerziteta sa tri najprestiznije liste predvidjena je nostrifikacija diploma u roku od osam dana“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da će predavanje papira za nostrifikaciju diploma od 1. januara biti moguće i elektronskim putem.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbija pokrenula program „Tačka povratka“ za zaustavljanje odlaska građana Srbije iz zemlje, odnosno povratak onih koji žele da se vrate.

„Iz „Tačke povratka“ će proizaći osnivanje Agencije za cirkulare migracije, koji će se baviti samo onima koji hoće da se vrate u zemlju“, rekla je Brnabić i dodala da će povratnici iz inostranstva toj agenciji moći da se obrate za najrazličitije praktične informacije i uputstva, od toga gde da izvade zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, do informacija o tržištu rada.

Ona je rekla i da je poslednja velika stvar za ohrabrivanje onih koji žele da se vrate u Srbiju izmena finansijskih zakona koji se ticu poreza za gradjane tako da su kompanije, koje od 1. januara zaposle povratnika koji ima platu najmanje tri puta veću od prosečne, oslobodjene plaćanja dela poreza i doprinosa u narednih 5 godina.