Vlada usvojila Predlog zakona o poreklu imovine

Vesti 26. dec. 201915:38 > 15:41
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o poreklu imovine i očekuje da se o njemu u Skupštini vodi dobra i otvorena rasprava, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da je usvajanje tog zakona poruka da je Srbija danas drugačija zemlja, da postoji politička volja za vladavinom prava i da nema privilegovanih.

„Zakon će se podjednako odnositi na sve. Oformiće se posebna jedinica u okviru Poreske uprave i proveravaće svakoga, pa i političku elitu. Odnosiće se na sve one koji poreklo imovine ne mogu da obrazlože“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Brnabić je objasnila da će zakon u skupštinsku proceduru ići po redovnom, a ne po hitnom postupku, jer je zauzet stav da se to više ne radi ako ne postoji opravdan razlog.

Kao drugu važnu današnju odluku Vlade ona je navela usvajanje Strategije razvoja veštačke inteligencije, jer ulaganje u tu oblast znači ulaganje u budućnost zemlje.

„Veštačka inteligencija bi u narednih 15 godina mogla da udvostruči globalne stope ekonomskog rasta“, objasnila je ona, naglašavajući da je Srbija 26. zemlja u svetu, a prva u Jugoistočnoj Evropi, koja je usvojila takvu strategiju.

Brnabić je dodala da Srbija ima sve što je potrebno da bude jedan od svetskih lidera u toj oblasti, ima stručnjake, ali da je „jedino što nema broj građana, koji je mali“.

Ona je rekla da je u prvih 10 meseci ove godine Srbija izvezla informaciono-komunikaciono-telekomunikacionih (IKT) usluga u vrednosti 1,15 milijardi evra i ostvarila 645 miliona suficita, što je više od bilo kojeg izvoza roba.

Kao primer, navela je da je izvoz poljoprivrednih proizvoda u prvih 10 meseci bio 883,6 miliona evra.

Brnabić je prognozirala da će izvoz IKT usluga rasti po stopi od 0,5 odsto godišnje.

Ministar za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj Mladen Šarčević rekao je da je iz Fonda za nauku za razvoj veštačke inteligencije namenjeno 2,4 miliona evra i da će najveći „grant“ biti 200.000, što znači da će moći da bude finansirano najmanje 12 projekata.