Trivan: Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 kruna uspeha Ministarstva

Vesti 26. dec. 201914:49 > 14:50
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije utvrdila je Predlog pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, saopštilo je Ministarsvo zaštite životne sredine.

Usvajanje tog dokumenta je preduslov za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je ocenio da je time ostvaren strateški cilj ministarstva da Srbija ide napred u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.

Izrada Predloga je „kruna uspeha Ministarstva“ jer je završena godinu dana pre roka, rekao je Trivan.

Ukazao je i da je Poglavlje 27 najobimnije, najzahtevnije i najsloženije u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Trivan je zahvalio svima, a posebno Evropskoj komisiji na podršci u pripremi pregovaračke pozicije koja je završena godinu dana ranije u odnosu na planirano.

Koliko je bio složen rad na pripremu ovog dokumenta pokazuje, kako je istaknuto, i to što je napisan na 1.600 strana.

Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, zajedno sa svim relevantnim aneksima, koja je utvrđena na sednici Vlade Srbije u narednom periodu biće dostavljena Skupštini Srbije na mišljenje.

Pregovaračka pozicija sadrži trenutni status prenošenja institucionalnog okvira i sprovođenja za svaki od pravnih akata Evropske unije prikazanih u dokumentu, kao i planove za potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom Evopske unije i sprovođenje zahteva iz Poglavlja 27.