Transparentnost Srbija: Milan Krkobabić nesumnjivo u sukobu interesa

Vesti 26. dec. 201911:22 > 11:34
Podeli:
Izvor: N1

Organizacija Transparentnost Srbija je saopštila da je "situacija u kojoj je član Vlade, Milan Krkobabić, učestovao u postavljenju svog sina na mesto vršioca dužnosti direktora JP "Stara planina" nesumnjivo predstavlja sukob interesa".

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja zaduženog sa javna preduzeća, jer je tokom vršenja funkcije učestvovao u donošenju odluke Vlade kojom je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina. Kako se navodi u Rešenju, ministar o sukobu interesa koji je imao u toj situaciji nije obavestio Agenciju, iako je po zakonu bio dužan da to uradi. Na ovo rešenje Milan Krkobabić ima pravo žalbe.

„Iako bi ishod glasanja verovatno bio isti i da se ministar bez portfelja izuzeo iz odlučivanja po ovom pitanju, Zakon predviđa da je pojedinačni akt u čijem donošenju je učestvovao funkcioner koji se zbog sukoba interesa morao izuzeti, ništav. Za sada je poznato da je Agencija u prvom stepenu preporučila razrešenje ministra, na šta on ima pravo da se žali, ali nije poznato da je Agencija ili bilo ko drugi pokrenuo postupak za oglašavanje rešenja o postavljenju vršioca dužnosti javnog preduzeća ništavim“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Međutim, mnogo veći problem od nepotizma jednog ministra, navode iz Transparentnosti,  predstavlja to što čitava Vlada krši Zakon o javnim preduzećima time što umesto da organizuje konkurse za profesionalce, na šta je obavezna još od 2012, već godinama na ova mesta postavlja vršioce dužnosti.

„Tako, sudeći po javnim registrima Agencije za borbu protiv korupcije, Javno preduzeće ‘Stara planina’ ima ne jednog, već najmanje tri vršioca dužnosti! Naime, pored Stefana Krkobabića, koji je vršilac dužnosti od 7.6.2019, i dalje se kao aktivni vršioci dužnosti u evidencijama vodi njegova neposredna prethodnica, Biljana Đokić (od 21.9.2018). Njeno ime se inače ne može naći u registru funkcionera, ali se navodi da je podnela jedan izveštaj o imovini, i to 1.3.2019. Sudeći po ovim evidencijama, bivša direktorka nije podnela izveštaj po prestanku mandata, niti je prvi izveštaj podnela na vreme, po stupanju na javnu funkciju“, stoji u saopštenju.