Kandidati za REM kažu da se odupiru pritiscima, opozicija poručuje – farsa

Vesti 25. dec. 201918:32 > 18:37
Podeli:
Izvor: N1

Biografije šestoro kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije danas su hitno dospele pred poslanike u Skupštini Srbije. Kandidati su se predstavili Odboru za kulturu i informisanje i poručili da ih preporučuju godine iskustva, profesionalizam i odupiranje pritiscima. Dok su članovi Odbora saglasni sa tim da su kandidati dobri i da je ovo put ka oslobađanju REM-a, za deo opozicije ovo je farsa.

Bivša narodna poslanica, novinar, kompozitor, dramaturg, reditelj, sekretar u Gradskoj upravi u Subotici, potencijalni su članovi Saveta REM-a. Troje njih koji uđu u to regulatorno telo moraće da budu, kako ističe Odbor za informisanje, apolitični u svom radu.

Iznoseći očekivanja, član Odbora iz vladajuće stranke praktično je priznao da REM sada nije nezavisan.

„Da zastupate interes građana, interes medija, novinarstva, struke, da budete objektivni, samostalni u svom radu i to je jedini način da vratimo REM na onaj put na kojem treba da bude“, rekao je član Odbra Srbislav Filipović iz Srpske napredne stranke.

Taj put je put bez političkog uticaja. Hoće li moći tom pritisku da se odupru, članove Odbora je naročito zanimalo u slučaju kandidata koje su predlagali poslanički klubovi.

„Ja sam prolazila kroz mnogo pritisaka, zato što sam radila mnoge poslove – i kao sudija, i ako advokat i kao poslanik i smatram da sam stekla određene mišiće kojima mogu da se oduprem bilo kakvom pritisku#, odgovorila je Judita Popović, koju je predložila poslanička grupa LDP-LSV-SDA.

„Mene je i bio taj glas u karijeri da nisam umeo da savijem kičmu, pa mi se čini da se neću možda dugo zadržati ni ovde, zato što sam ja čovek koji se drži onog ‘popu pop, a bobu bob’ i ‘dva i dva moraju uvek da budu četiri’, nikada ne mogu da budu pet ili tri“, poručio je novinar Nenad Zorić, kandidat Stranke moderne Srbije.

Koja god tri kandidata da uđu u novi sastav REM-a biće to još jedna farsa bez suštinskih promena, stav je dela opozicije koja bojkotuje Skupštinu.

„Od šest postojećih članova ozloglašenog REM-a, koji je dozvolio političko nasillje u medijima i divljanje rijalitija, samo se dva menjaju, još uvek ne znamo čak ni koja, a od nedostajućih članova skupštinski Odbor je predložo kandidate SMS-a i LDP-a, stranaka koje su prorežimski orjentisane i koje defintivno nisu opozicija. Tako da ovo nema veze sa kompromisom, nema veze sa normalnosti političkog procesa“, kaže Nikola Jovanović iz Narodne stranke.

Poslanica Stranke moderne Srbije poručuje da ovaj izbor nije samo formalnost i da joj je žao što ostali klubovi nisu učestvovali u predlaganju kandidata.

„Ono što se sada dešava jesu prvi koraci. Dakle, ja ne očekujem čuda, niti će tri nedostajuća člana da poprave apsolutno atmosferu ovog regulatornog tela, ali očekujem pomake u pozitivnom pravcu i ako budemo tako razmišljali, da će svaki naredni korak doneti neko bolje rešenje, onda nemam razlog da sumnjam u to da će i regulatorno telo u nekom trenutku početi da radi svoj posao“, ocenjuje Tanja Macura.

Iz ugla ostalih kandidata koji su se predstavili Odboru, posao REM-a je regulisanje emitovanja rijaliti programa, negovanje jezika i bavljenje slikom o nacionalnim manjinama u Srbiji.