"Malčanski berberin" – maloletnice silovao, šišao i držao u zatočeništvu

Vesti 25. dec 201918:30 > 19:13
MUP Srbije

Glavni osumnjičeni za nestanak devojčice Monike Karimanović je Ninoslav Jovanović, višestruki silovatelj, poznat pod nadimkom "Malčanski berberin".

Od njega, već duže od dve decenije, strahuju građani nišavskog okruga.

Naime, prema policijskoj evidenciji, prvi put je zbog silovanja osuđen 1996. godine. Te godine je najpre silovao jednu devojku, a posle nekoliko dana i devojčicu od 14. godina. Obe je danima držao u zatočeništvu i pre svakog seksualnog zlostavljanja ošišao.

POVEZANE VESTI

U oba slučaja, sa žrtvama se krio po šumama i napuštenim vikendicama, barakama. Žrtve su uspele da pobegnu, a policija je posle opsežne i višednevne potrage uhapsila Jovanovića. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Na slobodi, i to uslovnoj, našao 2005. godine. Usledili su novi zločini. Žrtva Malčanskog berberina bila je 12-godišnja devojčica. Zatočena i maltretirana duže od dva dana. Za Jovanovićem je ponovo krenula policijska potera.

Dok su helikopteri nadletali okolinu Niša, a više od petsto policajaca sa psima pretraživalo teren, Jovanović je uspeo da otme novu žrtvu – takođe, devojčicu od 12 godina. Odvukao je u šumu i ošišao, međutim spasilo je to što su njene vriske čuli meštani.

Ninoslav Jovanović, ubrzo je osuđen na 15 godina zatvora. Ipak, odlukom Vrhovnog suda, presuda mu je smanjena na 12 godina.

Novi talas straha se, među meštane Malče, i okolnih sela uvukao januara 2018. kada je Jovanović opet postao slobodan čovek. Tih dana, više od 30 roditelja potpisalo je peticiju i iskazalo zabrinutost Igoru Juriću, osnivaču Fondacije „Tijana Jurić“, da osuđenik ne ponovi krivično delo.

Roditelji nisu puštali nikuda svoju decu samu, selo je posebno u večernjim satima bilo pusto i bez preke potrebe niko nije izlazio iz kuća.

Za to vreme, Jovanović je proganjao žene preko društvenih mreža, nudeći im da ih, kako je navodio „ošiša“. Zbog toga je usledilo još pet meseci zatvora za Malčanskog berberina.

Od marta 2019. kada je zatvorske rešetke po ko zna koji put ostavio za sobom – do nestanka dvanaestogodišnje Monike Karimanović, 20. decembra, o Ninoslavu Jovanoviću se malo šta čulo.

Prema rečima meštana, vreme je uglavnom provodio u šumi, spavajući u zemunicama i šatorima.

Policajci i psihijatri koji su ranije učestvovali u potragama za ovim čovekom, kažu da je reč o veoma inteligentnoj i manipulativnoj osobi, koja je žrtvama lažima uspevala da se približi, tako, da ne osete opasnost na vreme. Dodaju, Jovanović ima psihopatske crte ličnosti, dok ga šišanje pre zlostavljanja uzbuđuje.

Stručnjaci su otkrili i da je Ninoslava Jovanovića, u detinjstvu, fizički zlostavljala majka, koja bi ga kažnjavala batinama i šišanjem.