Radnici Kliničkog centra upozoravaju: Sistem će se urušiti ako se nešto ne uradi

Vesti 25. dec. 201910:31 > 10:35
Podeli:
Izvor: N1

Zaposleni u Kliničkom centru Srbije održali su juče jednočasovni štrajk upozorenja. Živorad Mrkić, predsednik Novog sidnikata Kliničkog centra Srbije i Rajko Brakočević, član Štrajkačkog odbora Novog sindikata KCS upozorili su u Novom danu TV N1 da će se delovi zdravstvenog sistema urušiti, ukoliko se ubrzo ne preduzmu neki koraci. Istakli su da su pregovori sa rukovodstvom KCS i Ministarstvom zdravlja odmah otpočeli, te da su kod druge strane prepoznali dobru volju da se problemi reše.

Zaposleni u Kliničkom centru zahtevaju isplatu stimulacija svim radnicima u KCS, povećanje zarada, plaćanje prekovremenog rada, noćnog rada i rada nedeljom, striktno poštovanje zakona o radu kada je reč o premeštanju zaposlenih na druge poslove ili u druge organizacione jedinice, kao i utvrđivanje preciznih normativa i standarda rada.

Mrkić se posebno osvrnuo ne nedostatak kadrova u KCS, usled odlaska ljudi u penziju, inostranstvo ili privatni sektor i tzv. zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru na snazi. To, kako je upozorio, za posledicu ima da danas jedna osoba obavlja posao koje su nekada obavljale tri.

„Neki delovi sistema će se urušiti ako se nešto ne uradi (…) Dešavaju se situacije da sestre u toku noći, ili subotom i nedeljom, neguju po 23, 24 pacijenta. Ona ne može da stigne ni da im izmeri vitalne funkcije i da im da terapiju, a kamoli da ih neguje. Serverka pokriva tri različite zgrade u toku večere, ima devet odeljenja, 100 i nešto pacijenata“, istakao je Mrkić.

Istovremeno, dodao je on, postoje pritisci, pretnje i zastrašivanje.

„Recimo: ‘Moraš to da uradiš, ima da ćutiš i da radiš, možeš da uzmeš radnu knjižicu, da znaš da ćeš biti podvučena žutim…’ Ne znam šta to znači, ali strašno zvuči. Ne možete vi ljude koji su iznureni, da ih terate da rade za dvoje ili troje“, kazao je.

Brakočević je ocenio da su takvi pritisci najgori oblik zlostavljanja, jer su spremačice i serverke često zavisne od samog zdravstvenog sistema, treba da vuče nešto teško, ima osteoporozu, budući da često moraju da nose težak teret, imaju kardiovaskularne probleme, šećernu bolest, osteoporozu… „Treba da izleči sebe, a ne stiže“, kazao je.

Brakočević je dodao i da je veliki problem migracija dobrih stručnjaka u inostranstvo. Odliv kadrova se, kako je rekao, se već godinama odvija, ali se u poslednje vreme događa da odlaze najkvalitetnije medicinske sestre koje su elektronski opismenjene, znaju reanimaciju, da aspiriraju tečnost, spasavaju živote i u hitnim situacijama praktično zamene lekara specijalistu ukoliko je on zauzet.

Novi sindikat rešenje za odliv kadrova u inostranstvo vidi u rumunskom modelu i taj predlog je u pisanoj formi i predložio Vladi Srbije, nadovezao se Živorad Mrkić.

Kako je objasnio, u Rumuniji nisu samo povećane plate, već je napravljeno srednjoročno rešenje postepenog uvećanja zarada – medicinskim sestrama sa 500 evra na 1.100 evra, a lekarima sa 1.100 evra na 3.000, pa do 3.500 evra sa naknadama.

„Donet je planski model gde je rečeno zaposlenima kako se odvijaju tačke, i za oko 80 odsto je smanjen odliv“, istakao je on.

Na jučerašnji štrajk upozorenja Ministatstvo zdravlja i uprava KCS su odmah reagovali, naveli su gosti Dana uživo koji kog druge strane prepoznaju dobru volju da se problemi reše.

Resorni ministar Zlatibor Lončar telefonom je razgovarao sa predsednicom Štrajkačkog odbora i iz razgovora je delovalo da je svestan da problemi postoje, ničim ih nije negirao i poručio je da se moraju rešiti, kazao je Mrkić.

Na samom sastanku sa rukovodsvom KCS-a bio je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić koji je, kako je istakao Mrkić, rekao da su zahtevi sindikaza zasnovani na zakonu.

„Hvala mu na tome, i mi ćemo se toga držati“, rekao je on.

Brakočević je dodao da je v.d. direktora KCS Milika Ašanin na sastanku obećao da će navodi o mobingu zaposlenih biti ispitani, kao i da su zahtevi sindikata opravdani.

Gosti Novog dana očekuju i da će pregovori dati rezultat i da će štrajkački sporazum biti postignut, ali upozoravaju i da su se problemi godinama gomilali i da neće biti lako rešiti ih preko noći.

Ukoliko do dogovora ne dođe, zaposleni u KCS biće primorani da uđu u štrajk punog kapaciteta, upozorili su predstavnici Novog sindikata KCS.