Mediji: Napet sastanak Predsedništva DSK, Samoopredeljenje ne odustaje od MUP-a

Vesti 24. dec. 201923:17 > 23:22
Podeli:
Izvor: N1

Na sastanku Predsedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) nije bilo pomeranja u zahtevima koji su uslov koalicionog sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje (PS).

„Razlike o koalicionom sporazumu sa PS su izraženije nego ikad pre. Današnji sastanak Predsedništva završen je napeto, kao rezultat nesuglasica oko koalicije s PS“, piše portal gazetablic.com pozivajući se na neimenovane učesnike sastanka Predsedništva DSK.

Sastanak je, prema istim izvorima, obilovao verbalnim sukobima izmedju dvojice potpredsednika DSK – Agima Valjiua i Vjose Osmani.

„Valjiu i Osmani oštro su reagovali jedno prema drugom izražavajući protivljenje mogućoj koaliciji“, kazao je izvor portala.

Iz svojih izvora u PS portal takodje saznaje da funkcija predsednika više nije problem izmedju dve stranke zbog činjenice da će se o funkciji predsednika razgovarati nakon formiranja vlade, ali sada je problem Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Visoki zvaničnik u PS rekao je da Samoopredeljenje neće potpisati nikakav sporazum sa DSK-om ako joj ne pripadne Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Pregovori dveju strana blokirani su zbog Ministarstva unutrašnjih poslova. Mi kao PS nećemo dati ovo ministarstvo. To je uslov za zajedničku vladu“, rekao je za gazetablic.com.

Kurti: Postoji „kamen na putu“

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti  nazvao je „kamenom na putu“ probleme u pregovorima o vladajućoj koaliciji njegove stranke sa Demokratskim savezom Kosova (DSK).

Tokom prijema u kosovskoj Biskupiji povodom Božića, Kurti je novinarima rekao da su pri kraju u procesu postizanja sporazuma sa DSK.

„Pri kraju smo na putu dogovora sa našim partnerom u budućoj vladi. Imamo jedan kamen na putu. Nije veliki kamen, niti šljunak, ali uz najlepše želje Dom Ljuš Djerdjija i uz molbe svih nas i zajednički rad verujem da ćemo uspeti. Kada budemo imali konkretne rezultate učinićemo ih javnim“, kazao je Kurti.

Prema njemu, kontakti i komuniciranje izmedju dve stranke nisu prestali i nastavljaju se.

„I danas smo imali kontakte, i juče i prekjuče, nećemo se zaustaviti, ali sastanci nisu vest. Vest će biti rezultat koji sa velikom željom priželjkujemo, čak i više od vas“, rekao je Kurti obraćajući se novinarima.