Koraks o likovima koje crta: Oni su sami po sebi karikatura

Vesti 24. dec. 201921:26 > 21:40
Podeli:
Izvor: N1

I u Kragujevcu je održana tribina i predstavljanje kalandara karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa.

 „Neki put kad gledam te sve likove, uhvati me neka vrsta empatije. Pa kažem – da li je moguće, da li da ih uopšte crtam, jer su oni sami po sebi karikature. Znate ja (Aleksandra) Martinovića kad nacrtam, on je mnogo lepši… Verujte. A, onda u jednom trenutku,  i za vreme Miloševića kako sam ih crtao, Makavejev je jednom izjavio – on ih tako crta, pa kaže – njih je neka majka rodila, i oni su bili bebe“, kazao je Koraksić.

On smatra da će naredna godina biti vrlo važna i da će je „odrediti“ priča sa Krušikom i „marihuanom“ i drugim aferama koje se pojavljuju, a neke služe i da se zatrpaju ove prve.

„Vlast neće moći da se izvuče iz afere sa Krušikom i na tome opozicija, ako postoji, mora da insistira“, rekao je Koraks.

Na pitanje da li vidi alternativu vlasti, odgovorio je: „Više želim nego što vidim tu alternativu“.

POVEZANE VESTI

Rekao je da bi voleo da vlast počne da se „kruni“ na neki način i da će iduća godina biti vrlo važna u tom smislu.

Dodao je da je mnogo stvari „preturio preko glave“ i zapamtio mnoge lidere koji su vladali ovim prostorom, od Tita do Vučića.

„Svi su imali po neku manu. Tito je uzimao, ali i nama davao, a ovaj koga danas crtam samo uzima“, rekao je Koraks.

Kaže da se pojavio Vučić koji ima jednu osobinu, da vas gleda u oči i laže.

„A drugo, to je jedna gluma, sve vreme on glumi nekog ko je ugrožen, ko ima problema, koga svi hoće da biju, a u stvari je to pogrešna priča. Djindjića su ubili, mafija ga je ubila. A njega drži mafija i bez njega mafija ne bi mogla da opstane“, rekao je Koraksić.

Priznao je da ga, kada gleda te likove na vlasti, ponekad uhvati i neka vrsta empatije, i pita se da li da ih uopšte crta jer su kaže oni sami po sebi karikature.

A onda, kad se seti koliko štete prave i šta rade, onda nastavi da ih crta.

Georgiev: Kada Vučić vidi karikaturu, vidi istinu

Za novinara BIRN-a Slobodana Georgieva Koraksove karikature su ikonostasi vremena, oni ostaju, i zato ih vladari ne vole, kod njih izazivaju „neku vrstu nervoze“.

Smatra da je karikatura nekad moćnije oružje od novinarskih priča.

„Kada Vučić vidi karikaturu, vidi istinu, i zato ga to nervira. Ponekad vidi stvari koje nisu nacrtane, pa krene da ih prevodi. Koraks nacrta striptizetu, on vidi prostitutku. I u našim istraživačkim tekstovima je ista stvar. Vi mu govorite jedno, on vidi nešto drugo, vidi pokušaj atentata, pokušaj svetske zavere“, rekao je Geogiev, koji je u Kragujevcu predstavio „Dr Spinov vodič kroz kontrolu medija“.

Rekao je i da je Vučić „veliki i loš glumac“ koji ima ogromnu scenu i zato ta snaga izgleda toliko velika, a u suštini to je jedno „veliko ništa“.

Georgiev je rekao da „ovi na vlasti“ nemaju nameru da se povuku i odu, ali da je važnije od toga ako postoji „druga strana u Srbiji“.

„Ja bih voleo u ‘novoj eri’ alternativu, bilo da je politička, medijska ili kulturna, kakva god, nama je potrebna na svakom planu, jer vidimo da ovaj režim pravi potpuno svoju stvarnost, svoje modele“, rekao je Georgiev.

Naveo je da smo sinoć čuli i kako se ocenjuje univerzitet.

„Kaže, oni su bezveze, ali trenutno nemamo drugi, dok ne napravimo drugi, kaže, ovaj ćemo da trpimo. Dakle, tako je u svakoj oblasti“, rekao je Georgiev.

Dodao je da nije više pitanje šta će da uradi vlast, nego šta će „ovi drugi“ da urade, oni koji misle da nisu vlast ili da ih ta vlast negde pritiska.

„Videćemo da li će da se nešto formuliše, stvori iz svega ovoga što se sada vidi kao neko komešanje, potpuno onako nejasna situacija“, rekao je Georgiev.

Promociju tradicionalnog novogodišnjeg kalendara sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa u Kragujevcu organizovali su pokret „Novi Optimizam“, dnevni list Danas i internet portal Glas Šumadije.