Poslanici DJB u Skupštini: Nismo prekinuli bojkot, samo da vidimo ima li promena

Vesti 24. dec. 201913:07 > 15:11
Podeli:
Izvor: N1

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) saopštio je da nije prekinuo bojkot Skupštine Srbije već da želi da proveri da li se bilo šta u parlamentu promenilo od kada su pre šest meseci odlučili da napuste to telo zbog, kako se navodi, "pretvaranja narodne skupštine u farmu". Lider tog pokreta Saša Radulović je obrazlagao svoje predloge za dopunu dnevnog reda, koji su u skupšinskoj proceduri još od 2017. godine, a odnose se između ostalog, na vraćanje smanjenjih penzija, besplatne udžbenike i besplatne vrtiće za svu decu.

„Nakon što su se sponzori Srpske napredne stranke (SNS) iz Brisela i Berlina poslednjih šest meseci zdušno angažovali da pomognu predsedniku SNS-a da izbegne bojkot izbora, hvaleći i njega i sebe napretkom u kulturi dijaloga i fer uslovima za izbore, DJB će danas u Skupštini proveriti koliko je to tačno“, naveo je taj pokret u saopštenju.  

DJB je naveo da su podneli 17 dopuna dnevnog reda i da se među predlozima nalaze i izmene zakona koje bi omogućile bolju kontrolu izbora i sprečavanje izbornih krađa, zabranu izgradnje mini hidro-elektrana, uvođenje besplatnih udžbenika i vrtića za svu decu u Srbiji i drugi.

Radulović je rekao da su svojim dolaskom u Skupštinu Srbije „pokazali malo dobre volje i hteli da provere da li su istinite tvrdnje evropskih zvaničnika da postoji napredak u predizbornim uslovima“.

„DJB je među prvima kazao da je potrebno bojkotovati naredne izbore i da je pretnja bojkotom najbolji način da dođemo do fer i poštenih izbora. Bojkot sam po sebi nije cilj, već je pretnja bojkotom sredstvo da se dobiju fer izbori“, rekao je Radulović.

On je objasnio da niko ne traži da u medijima ima isti prostor kao vlast jer kako je dodao to ne postoji nigde u svetu, ali da traže pristup medijima i debate kojih danas nema, zatim sređivanje biračkih spiskova i da više „ne glasaju mrtvi ili birači koji nisu u zemlji“.

Radulović je rekao da je vladajuća većina danas odbila četiri zakonska predloga DJB koja bi popravile to stanje.