Prvo ročište po tužbi grupe građana protiv SPC u januaru u Londonu

Vesti 23. dec. 201916:30 > 16:34
Podeli:
Izvor: N1

Prvo ročište po tužbi grupe građana protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije i seksualnog nasilja biće održano 17. januara naredne godine pred Visokim sudom u Londonu, prenosi list Danas.

U pozivu za početak suđenja, u koji je Danas imao uvid, navodi se da će ročište početi u 10.30 časova po lokalnom vremenu, kao i da je prvo ročište trebalo da bude održano 19. februara, ali je pomereno na 17. januar.

Zasad se radi o šest tužbi, a kako se navodi, tokom postupka biće dodavane i druge koje su trenutno u procesu pripreme.

Da suđenje počinje potvrdio je Bojan Jovanović, bivši đakon i jedan od tužitelja, koji za Danas kaže da je pedofilija i seksualno zlostavljanje nekih sveštenih lica već dokazano i od strane same SPC.

Jovanović je još 2015. izneo u javnost da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake.

„Kolika je važnost ovog sudskog procesa govori i to da je reč o sudu kojem je svojevremeno podnesena tužba protiv britanske vlade u vezi sa ulogom parlamenta u postupku izlaska iz Evropske unije“, istakao je Jovanović.

Kako dodaje, to je suđenje “jednoj ostareloj političkoj kasti, koja je uzurpirala sve institucije države Srbije, među kojima je i crkva”.

„To će biti suđenje i jednom sistemu u kojem je zabranjeno da postavljate pitanja i razmišljate svojom glavom, kao i bolesnom srpskom pravosuđu koje odavno kašljuca i koje je u potpunosti politizovano“, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, suđenje će biti održano u Londonu zbog lošeg pravno-političkog sistema u Srbiji.

„Umesto da su država i crkva prihvatile da zaštite žrtve, one su se na njih obrušile svom silom da ih prikažu kao strane plaćenike i izdajnike. Postupak je pokrenut u Londonu jer pravosuđe Srbije i Bosne i Hercegovine nije moglo da ponudi nikakvu zaštitu žrtvama“, ukazao je Jovanović.

Prema navodima oštećenih, zlostavljanja su se dešavala u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a za sada je šest oštećenih – dva đakona i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika semeništa koji je preminuo 1999. godine, za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu.

Svi oni su naveli da su pravdu zatražili u Londonu, pošto tvrde da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.