Performans ispred Skupštine, zahtev poslanicima zbog nasilja u rijalitima

Vesti 23. dec. 201913:08 > 13:08
Podeli:
Izvor: N1

Performansom ispred Narodne skupštine u Beogradu, Udruženje za zaštitu zakonitosti zatražilo je hitne izmene Zakona o elektronskim medijima kojima bi se ograničilo emitovanje "rijaliti" programa.

Povod za performans bilo je zlostavljanje učesnice u rijalitiju na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Izmenama zakona koje je ranije predložilo Udruženje za zaštitu zakonitosti i to prikupljanjem 42 hiljade potpisa i podnošenjem narodne inicijative, predviđeno je i obavezno uvođenje kulturnog i dečijeg programa kada je reč o nacionalnim emiterima.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti danas je zatražilo od poslanika u Skupštini Srbije da se izjasne da li podržavaju usvajanje predloga zakona kojim se ograničavaju rijaliti programi, ili, kako je ocenjeno, postaju saučesnici u nepoštovanju zakona i zlostavljanju koji se dešavaju u tim televizijskim formatima.

Poslanicima su na pisarnici parlamenta simbolično predati anketni listići u kojima mogu da se izjasne za neku od dve opcije.

Izvor : N1

  Prva opcija je „da treba usvojiti Predlog izmena i dopuna Zakona o elektronskim medijima koji su predložili građani, a kojim se ograničava rijaliti program i uvodi pola sta kulturnog programa za decu i maloletnike, a ujednio se vrši i smena svih postojećih članova REM“.

Druga opcija pred poslanicima je „ne želim da glasam za predlog zakona koji su predložili građani, čime postajem saučesnik REM u nepostupanju“.

Predstavnik Udruženja za zaštitu Ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović podseća da je inicijativu za donošenje zakona verifikovanim potpisima podržalo više od 36.000 građana, čime je to postalo zvaničan predlog zakona.

On je podsetio da poslanike štiti njihov imunitet, pa je od od njih zatražio da se izjasne o tome da li će postati „saučesnici sa imunitetom“ ili će se pobudniti protiv nasilja.

„Naš predlog je da se zakon usvoji na prvoj narednoj redovnoj sednici parlamenta, kada se bude odlučivalo i o zameni dva člana REM“, rekao je Manojlović.

On je istakao da REM nije reagovao na brojne prijave koje se odnose na rijaliti programe, a tiču se brutalnog nasilja nad ženama, govora mržnje i unošenja pištolja.

Manojlović je podsetio i da su zatraženi elaborati na osnovu kojih su televizije Pink i Hepi dobile dozvole za rad, što nije učinjeno i time je, kako navodi, prekršen zakon.

„Želimo da ukažemo na veliki problem koji se dešava u rijaliti programima, posebnio kroz nasilje nad ženama. To više nije samo propagiranje, već i sprovođenje nasilja“, kazao je Manojlović.