KRIK objavio transkripte razgovora koji nisu korišćeni na suđenju Lazareviću

Vesti 23. dec 201911:06 > 11:13
Podeli:
Izvor: N1

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je deo transkripta telefonskih razgovora Darka Šarića, njegovog prijatelja i saradnika Rodoljuba Radulović i bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, Branka Lazarevića.

Iz transkripta se vidi da je Radulović tražio Lazareviću da proveri da li se vodi istraga protiv njegovog prijatelja, a da mu je Lazarević tražio da mu nabavi mobilni telefon blekberi, za koji je KRIK naveo da se verovalo da se teže prisluškuje.

Objavljen je i deo transkripta u kojem je Šarić tražio od Radulovića da „izokola“ ispita da li ima nečega u vezi s njegovim slučajem, a da je zatim Radulović zvao Lazarevića da pita da li imaju nešto protiv „njegovog druga“.

KRIK je naveo da je tužilaštvo te razgovore smatralo ključnim dokazima da su iz Dačićevog kabineta narko-klanu dostavljane poverljive informacije, ali dokazi nisu korišćeni na sudu jer ih je sudija Danko Laučević izbacio iz procesa i zapečatio.

Kako se navodi, Lazarević je odbio da govori za KRIK.

„U vezi sa ovom temom, sve je već ispričano i odgovoreno. Za mene je ta priča okončana argumentovano obrazloženom pravnosnažnom presudom Apelacionog suda. Sudske institucije su se izjasnile, ne vidim potrebu da se okončani postupak, koji je od početka ispolitizovan, dodatno zlonamerno politizuje“, napisao je Lazarević u SMS poruci.

Podsetimo, Lazarević je pravosnažno oslobođen optužbi za odavanje službene tajne kriminalnoj grupi Darka Šarića.

S druge strane, Specijalni sud za organizovani kriminal doneo je prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora za šverc kokaina, ali ni nakon godinu dana nema odgovora Apelacionog suda, te nema ni pravosnažne presude.