Vučić o aferi Krušik odgovara sa "pa šta", stručnjaci kažu – otišlo se predaleko

Vesti 22. dec. 201917:50 > 19:05
Podeli:
Izvor: N1

Kad odgovara na pitanja o aferi "Krušik", predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulazi u stalne sukobe sa novinarima koji o tome postavljaju pitanja. Osim što negoduje, izbegava i odgovore, predsednik i nameće pitanja na koja bi želeo da odgovori, a koja nemaju veze sa situacijom u "Krušiku". Medijski stručnjaci kažu da se sa tim načinom ophođenja otišlo predaleko.

„Došli ste u Albaniju da me sa ocem Nebojše Stefanovića maltretirate šesti put“, upitao je novinara N1 Vučić u subotu u Tirani.

Ko je od novinara gde došao i zbog kog pitanja je za predsednika bitnije od toga da na pitanje odgovori. Ukoliko novinar pokuša da postavi potpitanje, ne uslede više samo uvrede na račun N1 televizije, već pokazivanje rukama da novinar treba da ućuti.

„Rekoh vam…pokušao sam da vam objasnim…Jesmo se razumeli?“, kazao je Vučić.

„Bilo koji predstavnik vlasti ili centra moći kad takve stvari radi novinar će to naravno da shvati kao pretnju. Ovo je otišlo malo predaleko, mi imamo situaciju u kojoj se otvoreno ljute što im se postavlja bilo kakvo pitanje i što im se ne postavljaju pitanja za koja su oni zainteresovani“, kaže glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić.

POVEZANE VESTI

Zbog čega predsednik ne odgovara na pitanja koja su vezana za „Krušik“ i umešanost u preprodaju oružja oca ministra policije? Aleksandar Vučić sve podatke koje otkriva BIRN svodi na svoja pitanja „pa šta?“ i „da, i?“

„Vi mi pričate – išli tata i mama na sastanak neki i na sastanku su uradili šta? Išli da pregovaraju sa nekom italijanskom, francuskom, nemačkom firmom, nemam pojma, da i? Je l’ to zabranjeno“,  upitao je Vučić.

„Ne mogu da verujem da predsednik ne može da shvati i da razume u čemu je problem kad otac ministra policije zajedno sa visoko pozicioniranim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu njegov sin, obilazi strane fabrike oružja i ugovara poslove“, navodi Jelena Veljković iz BIRN-a.

„Ako nađete bilo koje krivično delo, da ne bih odgovarao na gluposti svakog bogovetnog dana, molim vas, podnesite krivičnu prijavu pa da ide taj otac Nebojše Stefanovića jedanput zauvek u zatvor“, rekao je predsednik Srbije.

„Tim ‘pa šta’, predsednik ne pokušava da odbrani svog najbližeg saradnika, već i sebe. Inače ne razumem zašto bi toliko branio nekoga za koga postoji toliko dokaza, a svi ti dokazi ukazuju, ili što bi pravnici rekli, daju osnovu sumnje da ovde jeste počinjeno neko krivično delo i to najverovatnije krivično delo trgovina uticajem“, naglasila je Veljković.

Poslednje informacije do kojih je BIRN došao jesu da je Branko Stefanović u maju ove godine posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ s delegacijom MUP-a, a u svojstvu specijalnog savetnika kompanije „GIM“ za trgovinu oružjem.