Janjić i Branković: Tzv. "mini Šengen" nije zamena za EU, niti nova Jugoslavija

Vesti 22. dec 201911:20 > 11:22
N1

Stalni dopisnik Makedonske državne televizije Oliver Branković i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose izjavili su u Novom danu TV N1 da tzv. "mali Šengen" nije nikakva "nova Jugoslavija" niti zamena za evropske integracije. Naprotiv, uvereni su da će regionalna integracija ubrzati put država Zapadnog Balkana u EU i pomoći rešavanju bilateralnih sporova.

Branković je podestio da uz priču o tzv. „malom Šengenu“ često ide pridev „istorijski“ sa čim je i sam saglasan, budući da, podsetio je on, lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije već tri meseca zaredom održavaju zajedničke sastanke, a pre toga su se retko susretali.

To, prema njegovoj oceni, nije samo protokol, već su učinjeni i vidljivi koraci ka slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala u regionu.

POVEZANE VESTI

Janjić je značaj regionalnog povezivanja ilustrovao kroz podatak da je nakon Briselskog sporazuma, legalna razmena između Srbije i Kosova dostigla 600 miliona evra.

Uveren je da će se i Kosovo priključiti ovoj regionalnoj inicijativi čim se formira nova vlada, te da su izborni proces i takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije sprečavali da se to desi i ranije.

Takođe je, nakon pojavljivanja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na sastanku u Tirani, uveren da će se i Podgorica priključiti inicijativi, te ne isključuje mogućnost da se naredni sastanak lidera regiona, umesto u Beogradu, održi u Podgorici.

Zamerku ipak ima na termin koji se koristi – „mali Šengen“ – jer je razlika u odnosu na Šengen, koji podrazumeva viši stepen integracije i koorcinacije, evidentna.

Janjić je stoga predložio da se regionalna inicijativa što pre rebrendira u npr. Slobodnu zonu Zapadnog Balkana, jer kako je rekao, nije dobro da vam ime nije saglasno sa idejom.

Gosti Novog dana saglasili su se i u oceni da regionalno povezivanje nije zamena za evropske integracije, već da može samo da doprinese da se države Zapadnog Balkana bolje pripreme za članstvo u EU. Uvereni su i da će tzv. „mali Šengen“ doprineti bržem rešavanju bilateralnih sporova.

Takođe su odbacili ocene da je reč o stvaranju nekakve nove Jugoslavije.

Branković je istakao da ovo nije politički savez, niti koalicija, već saradnja koja se pre svega bazira na ekonomiji i u interesu građana.

„Ne pravimo fudbalsku reprezenzaciju. Daleko je to od te ideje (nove Jugoslavije)… Makedonija će da preuzme od Srbije elektronsku evendiciju radne snage. Bilo koji građanin, čim stupi na teritoriju Severne Makdonije i obrnuto, može da aplicira za posao. Zašto Nišlija ne bi došao za sat, sat i po u Skoplje da radi. Ranije se šest meseci čekala radna dozvola“, podsetio je.

Istakao je i da su regionalnu inicijativu prvo podržali Amerikanci, koji su bili prisutni na sastancima u Tirani, Ohridu i Novom Sad.

„Svetska banka, EU, Evropska banka za obnovu i razvoj… Rama je rekao da je obezbeđen grant od 1,2 milijarde evra da se sve to implemetira“, naveo je Branković.

Janjić je dodao da će ipak biti teško pohvatati konce bez strategije razvoja, i preporučio je Srbiji, a i ostalim zemljama regiona, da se fokusiraju na „new deal“, odnosno „green deal“ Evropu i privlačenje investicija u oblasti energetike i ekologije.

„Ovo je peti region u svetu po bogatstvu voda, ako ne iskoristimo priliku za strategiju, pametnu privatizaciju i upravljanje vodama, izgubićemo“, upozorio je.

Ukazao je i da je najavljena regionalna saradnja u oblasti civilne zaštite nemoguća izvan NATO-a, budući da su pojedine zemlje regiona članice tog saveza.