GIM i MUP bez komentara o Stefanoviću, Vučić pita – gde je tu krivično delo

Vesti 21. dec. 201918:22 > 19:41
Podeli:
Izvor: Printscreen

Posle najnovijih otkrića Balkanske istraživačke mreže o umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem - muk. Ne oglašavaju se ni firma GIM ni MUP. Dokumenti BIRN-a pokazuju da je Stefanović stariji, Branko, bio deo delegacije MUP-a, tokom posete italijanskoj fabrici oružja Bereta i to kao specijalni savetnik srpske firme za prodaju oružja GIM. Zbog ovih otkrića predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima poručuje da podnesu krivičnu prijavu.

Da Branko Stefanović ima bilo kakve veze sa firmom za prodaju oružja GIM negirao je njegov sin odnosno ministar policije, a pokušao je da ga odbrani i predsednik države. Utisak je, neuspešno.

POVEZANE VESTI

„Moj otac nije povezan sa GIM-om na bilo koji način“, govorio je Nebojša Stefanović 13.novembra.

Na pitanje N1 15. novembra da li je Branko Stefanović 2017. bio u Krušiku i u kom svojstvu, Vučić je odgovorio: „Pa otkud ja znam, nisam mu ja mama i tata da znam da je bio. Pa šta ako je bio, šta to dokazuje ako je bio?!“.

Nakon poslednjeg otkrića BIRN-a da je Branko Stefanović bio, ne samo u delegaciji GIM-a, već i MUP-a tokom posete italijanskoj fabrici oružja Bereta, predsednik nas uverava da smo to od početka i u njegovim izjavama čuli.

„Izvinite bio je član delegacije GIM, pa to je ono što sam ja na početku cele ove priče govorio. Jel tako bilo?“

N1: Ne, vi ste govorili da je bio običan zaposleni.

Vučić: A ovde je bio predstavnik firme.

N1: U državnoj delegaciji.

Vučić: Da, i kakvo je to krivično delo. Je li nešto zabranjeno učinio, je li nešto napravio. Rekoh vam… pokušao sam da vam objasnim.

A objašnjenja iz MUP-a i GIM-a za sada nema. Nalaze BIRN-a, da Stefanović u poslovima sa trgovinom oružjem predstavlja ministarstvo na čijem čelu je njegov sin, italijanska firma Bereta jeste potvrdila.

Agencija za borbu protiv korupcije kratko je saopštila da sukob interesa nije videla, iako su istraživanja i ranije pokazivala vezu ministrovog oca sa firmom GIM. Stefanović je o poslovima prodaje oružja ispred GIM-a pregovarao sa Krušikom, a putovao je i u Rijad.

Đorđević: Nisu mogli da demantuju, znaju da je to istina

„Izdali su to saopštenje, ja mislim da su oni time oprali ruke i da misle da su sa tim završili ceo ovaj slučaj, ali u stvari ključna stvar u celom ovom slučaju je Tužilaštvo, a ne Agencija“, ocenio je novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

Dok se čeka Tužilaštvo, predsednik Srbije predlaže novinarima da rade posao te institucije.

„Ako nađete bilo koje krivično delo, da ne bih odgovarao na gluposti svakog bogovetnog dana, molim vas podnesite krivičnu prijavu pa da ide taj otac Nebojše Stefanovića jedanput zauvek u zatvor, samo da to rešimo jedanput“, rekao je.

Iako predsednik i institucije, za sada, problem ne vide, zanimljivo je da BIRN-ove dokaze ne osporavaju.

„Do sad su samo spinom pokušali da zataškaju ovu priču, nisu mogli da demantuju, zato što i sami znaju da je to istina što smo objavljivali, da su dokumenti ti koji su validni, tako da nije bilo načina da oni tu priču demantuju“, smatra Đorđević.

Ima li BIRN validnih dokaza još, Đorđević ne otkriva. Kaže da dok postoji interes javnosti da zna kako se trguje državnim oružjem i ko trguje uticajem, ovaj slučaj istraživaće i dalje.