Uručene nagrade, ali iz UNS poručuju – teška situacija za objektivno novinarstvo

Vesti 21. dec. 201918:07 > 18:11
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije dodelilo je novinarske nagrade za 2019. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dobije fotografkinja Goranka Matić. Među nagrađenima je i novinar N1 Adam Santovac, koji je dobitnik specijalnog priznanja za novinarsko istraživanje u dokumentarnom filmu - "Mega diplomac".

Još jedna novinarska nagrada za Adama Santovca. Ovoga puta nagrađen je za dokumentarac „Mega diplomac“, koji je, prema oceni Udruženja novinara Srbije, uradio držeći se svih novinarskih pravila. 

POVEZANE VESTI

Članovi žirija navode i da je Santovac nagradu zaslužio zato što je razotkrio truli sistem koji je doveo, kako navode, do razaranja srpskog sistema obrazovanja u prethodne tri decenije. Novinar N1 kaže da mu je nagrada važna iz dva razloga.

„Jedan je taj što je dodeljuje Udruženje novinara Srbije čiji nisam član, što nekako ovu nagradu čini još objektivnijom, a drugi razlog je obrazloženje ove nagrade, a to je da sam se držao svih novinarskih pravila, s obzirom da je reč o temi koja je lako mogla da skrene u ostrašćenost i nekako novinara da stavi ispred teme što nije bio slučaj i taj moj pristup nikada ne bi ugledao svetlo dana da nema TV N1 koja je omogućila da potpuno slobodno temu i koncipiramo i emitujemo i da nastane sam Mega diplomac“, rekao je Santovac.

Među dobitnicima, našao se i novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić koji je prvi objavio informaciju da je uzbunjivač Aleksandar Obradović uhapšen.

„Ja ovo shvatam i da je žiri prepoznao pre svega i njegovu hrabrost i to što je uradio i svesno žrtvovao sebe za dobrobit svih nas, takođe mi je vrlo značajno zbog redakcije NIN-a, razumem da je nagrada za ceo NIN, mi smo svi stajali iza ovih priča i zbog toga smo takođe trpeli napade, brutalne od strane vlasti“, kaže Cvijić.

Situacija u novinarstvu nije sjajna, ukazuju iz UNS-a i navode da se novinari koji objektivno rade svoj posao nalaze u teškoj situaciji.

„Pritisak je zaista veliki na novinare koji žele profesionalno da rade svoj posao, on dolazi i od vlasnika medija u kojima oni rade i od raznih centara moći, kako političke, tako i ekonomske moći i naše je kao Udruženje novinara Srbije da se suprotstavimo tim pritiscima i da zaštitimo novinare koji rade pod pritiscima“, rekao je predsednik UNS Vladimir Radomirović.

Udruženje je dodelilo brojne nagrade i ostalim novinarima iz različitih medijskih kuća koji su svojim radom obeležili 2019. godinu.