Uprkos brojnim obećanjima, Zrenjaninci i u 2020. ulaze bez zdrave pijaće vode

Vesti 21. dec. 201917:51 > 17:56
Podeli:
Izvor: N1

Stanovnici Zrenjanina i u novu 2020. godinu ulaze bez zdrave pijaće vode. Uprkos brojnim obećanjima i više puta zacrtanim rokovima, analize pokazuju da voda iz česme i dalje ne ispunjava sve parametre koji će dovesti do ukidanja petnaestogodišnje zabrane za upotrebu. Iako je kvalitet sada daleko bolji, preostalo je da se reši problem boje i mirisa, kaže gradonačelnik Zrenjanina za N1. Na pitanje hoće li neko odgovarati zbog neispunjenih obećanja, odgovara - utvrđivanjem odgovornosti već se bave organi gonjenja.

Još jednu Novu godinu Zrenjaninci će dočekati pre nego zdravu pijaću vodu. Tri meseca je prošlo od datuma koji je na sastanku sa premijerkom zacrtan kao krajnji rok za rešavanje petnaestogodišnjeg problema. Šta se u međuvremenu dogodilo, gradsku vlast je u Skupštini pitao odbornik pokreta „Dosta je bilo“.

POVEZANE VESTI

„Od tada niko se o tom problemu nije izjasnio“, kaže odbornik pokreta „Dosta je bilo“ Aleksandar Korovljev.

Ni kao odbornik, ni kao građanin Zrenjanina, pojašnjava Korovljev, o prečišćavanju vode nema informacija.

„Sve informacije do kojih možemo da dođemo, to je na našu inicijativu da odemo tamo do postrojenja, pa iz onoga što nam tamo kažu izvučemo šta je istina, šta nije istina“, kaže Korovljev.

Skupština Zrenjanina na poslednjoj sednici ove godine odlučuje o planiranim subvencijama za vodosnabdevanje u 2020. godini. Za tu namenu izdvojiće 40 miliona dinara, uz još 84 miliona na ime subvencija za isporučenu prečišćenu vodu. Odbornik Korovljev kaže, i do sada je novac iz budžeta odlazio privatnoj fabrici vode, ali nemaju informacije ni koliko ni za šta. Gradonačelnik Zrenjanina za N1 kaže – Fabrici vode do sada je prebačen 81 milion dinara.

„Nije im poklonjeno, pozajmili smo im da srede svoje probleme. Nama je u interesu da ta fabrika proradi. Kad proradi, ili ako ne proradi, oni su u obavezi da nam to vrate“, kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

To što u 2020. planiraju da za isporučenu prečišćenu vodu izdvoje 84 miliona dinara samo znači, dodaje, da u sledećoj godini očekuju zdravu vodu za piće.

N1: Do sada niste dobili nijednu fakturu?

„Ne, ne, ništa nismo platili“, kaže Janjić.

Kako, ako je i rebalansom u junu bio predviđen novac za tu namenu, pitaju u Građanskom preokretu.

„Da li su sredstva koja su bila obezbeđena rebalansom budžeta za ovu godinu prebačena konzorcijumu, pošto on ne isporučuje ispravnu vodu, a radi već dva meseca. Koliko smo svi upoznati, proizvodnja je prilično skupa. Čovek koji je u kreditima, koji ne dobija novac za taj rad, postavlja se pitanje kako radi uopšte“, kaže Dušan Kokot iz NVO „Građanski preokret“.

Iz Synertech-a za N1 pojašnjavaju – Gradu od avgusta isporučuju pitku vodu, a jedini preostali problem je veća obojenost od standarda. Zbog toga su zamolili „Vodovod i kanalizaciju“ da im odobri manji rok kako bi to pitanje rešili. Zauzvrat su prihvatili da pitku vodu bez naknade puštaju u mrežu. S druge strane, na pitanje hoće li neko snositi odgovornost zbog probijanja rokova, gradonačelnik odgovara – nije isključeno.

„I neki drugi organi se isto bave i Fabrikom vode i vodosnabdevanjem, tako da videćemo ko je pogrešio“, kaže Janjić.

N1: Na koje organe mislite?

„Pa pre svega organe gonjenja“, kaže Janjić.

Detaljnije o tome nije želeo.