Vučić novinaru N1: Došli ste u Albaniju da me maltretirate Stefanovićevim ocem

Vesti 21. dec 201916:18 > 16:46
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na regionalnom skupu u Tirani, ponovo je ušao u polemiku sa novinarom televizije N1. Na pitanje reportera N1 o novim dokazima o umešanosti oca ministra Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem, Vučić je rekao da je televizija N1 "prenosnik hajke" koja se vodi protiv Nebojše Stefanovića i Gorana Papića. "Došli ste u Albaniju da me maltretirate ocem Nebojše Stefanovića", rekao je Vučić.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare na susretu lidera Zapadnog Balkana u Tirani, na kojem se razgovara i o ideji “mini Šengena”.

N1: U međuvremenu dok ste boravili u Tirani, BIRN je objavio novi niz dokumenata iz kojih se vidi da je Branko Stefanović bio član državne delegacije Srbije koja je posetila fabriku ‘Bereta’ u maju kao predstavnik firme GIM. Da li to znači da vas je vaš najbliži saradnik lagao kada je rekao da njegov otac nema ništa sa kompanijom GIM?

„Vi ste zbog ovoga dolazili u Albaniju? Od svega što smo radili, vas je ovo interesovalo?“, pitao je Vučić.

N1: Interesovale su nas i druge teme, naravno, čuli smo odgovore…

„Jel mogu ja samo… Jeste postavili pitanje? Niste vi došli na pijacu ovde sa mnom da razgovarate, nego da postavite pitanje, a ja da odgovorim, jel tako? E hvala vam. Kad takvo pitanje postavite, moj odgovor vama je izvinite, bio je član delegacije GIM, to je ono što sam na početku cele ove priče i govorio, je li tako bilo?“, pitao je predsednik.

N1: Ne, vi ste rekli da je bio običan zaposleni.

„A ovde je bio predstavnik firme?“

N1: Da, u zvaničnoj državnoj delegaciji.

POVEZANE VESTI

„Da, i? Kakvo je to krivično delo, je li nešto zabranjeno, je li nešto napravio? Je li počinjeno neko krivično delo? Nije, ako jeste, molim vas podnesite krivičnu prijavu, nemoj da glumite da se sekirate mnogo, jer se ne sekirate, ne kad je reč o nečijem tati, babi ili dedi, nego se ne sekirate i nikada niste postavili pitanje odakle Draganu Đilasu pravo da on lično kupuje sekunde od RTS, prodaje i zaradi 620 miliona evra. Nikada to pitanje nikome niste postavili. To nije bio tata, mama ili državna delegacija, nego on direktno i lično stavljao državne pare u svoje džepove. I još se ne pitate kako Tužilaštvo ćuti i kako ne reaguje. Ovde vas pitam koje je krivično delo, ne znate da mi kažete. Ako imate da je neko krivično delo, hajde kao Boga vas molim, podnesite krivičnu prijavu, ionako su svi tužioci i sudije postavljeni 2009. godine, postavljao ih Đilas lično sa Dušanom Petrovićem. Još nam držite moralne pridike, još nam držite predavanja, još nam objašnjavate kako da se ponašamo, još da nam pričate kako je neko drugi kriminalac, da nam pričaju oni koji podržavaju Dragana Đilasa, notornog kriminalca, čoveka koji je ukrao 620 miliona evra, a vi ovde govorite o stravičnom kriminalu zato što je neko bio u nekoj delegaciji neke firme koja pregovara sa nekom drugom firmom o ne znam čemu“, rekao je Vučić.

N1: Ali je ministar rekao da njegov otac nema ništa sa…

„A vi izgleda ne razumete kada vas neko zamoli da ima pravo da odgovori na vaše pitanje. A ja nemam nikakav problem da vas opet saslušam, nikakav problem sa tim nemam, ali vi imate problem sa mojim odgovorom, hoćete da vam kažem zašto? Zato što pogađa direktno u sredu, zato što rastura sve vaše argumente, zato što uništava vaše neistine, zato što pobeđuje vaše laži, e samo zato. Imate li nešto da mi kažete oko slučaja Đilas, oko ovih sekundi, ili da mi kažete oko svih ovih firmi?“, pitao je predsednik.

N1: Ja vas pitam da li je…

„Ili nemate… Izgleda da nemate. Znači hoćete opet da me pitate ovo isto što ste već pitali, dobro. Ako nađete bilo koje krivično delo, da ne bih odgovarao na gluposti svakog bogovetnog dana, molim vas podnesite krivičnu prijavu, pa da ide taj otac Nebojše Stefanovića jedanput zauvek u zatvor, samo da to rešimo, ali samo da kažete koje je to krivično delo i ništa više, a ja ću da vam kažem, i tužiocima ako treba, deset krivičnih dela koje su počinili Đilas, Dušan Petrović, Vuk Jeremić i svi ostali koje nikada niste smeli da pitate. Ovde niko nikom nije uplaćivao nikakve pare na račun, ništa, kaže ‘bio u delegaciji’, da, i? Nikako da razumem ceo smisao“, rekao je Vučić.

N1: Otac ministra je bio u zvaničnoj državnoj delegaciji…

„Otac ministra je, zamislite, bio u nekoj delegaciji“, rekao je Vučić.

N1: Kao predstavnik privatne firme…

„On je bio kao predstavnik firme, ma nemam pojma da li je bio, otkud ja znam“, rekao je.

N1: Pa ministar je rekao da nije…

„Nekad ste gospodine Gajiću bar znali šta je pristojan pristup, ja nemam problem sa tim, kao što znate, niti ste pametniji, niti ste obrazovaniji, niti bilo šta drugo od onih koje pokušavate vikom da pobedite, morate na neki drugi način da me pobedite, ja verujem da to možete, a to su ideje i istina, ali to nije ovaj slučaj, to mora da bude neki drugi slučaj“, rekao je Vučić.

Istakao je da se „mnogo raduje kad N1 pokazuje interes za njegov rad i delovanje i pošalje ekipu u Tiranu“.

„Posle poslednjih afera koje ste pokušali da proizvedete i na vašoj televiziji i koje su proizvodili svakog dana Đilas i njegovi satrapi, SNS je, posebno ja, na istorijskom maksimumu“, rekao je on.

Na tvrdnju drugog novinara da „dok je on u Tirani Dragan Đilas i Boško Obradović vode hajku protiv njega i traže da podnese ostavku“, Vučić je odgovorio: „Hoću, samo da im se N1 priključi, čim oni to budu tražili“.

N1: Ako vi pitate vašeg najbližeg saradnika da li njegov otac ima neke veze sa GIM-om, a on vam kaže ‘ništa’, a ne kaže da je putovao kao član delegacije u Saudijsku Arabiju i Italiju, šta je onda to?

„Nećete mi prekinuti sad odgovor, jesam postavili pitanje još jednom, jesam li bio fer da vas čujem šesti put danas? Došli ste u Albaniju da me maltretirate ocem Nebojše Stefanovića šesti put, je li tako? Dakle, pitanje je bilo, ako neko nije čuo, ako meni moj najbliži saradnik, nemoj vi da mi birate ko mi je najbliži, ko nije, Nebojša je svakako jedan od najbližih i smeta vam naročito zato što je jedan od njemu najbližih ljudi lično iz automobila izvukao narko zlikovca koji je imao 3kg droge oko vrata, zato vodite hajku protiv Nebojše Stefanovića i Gorana Papića, govorim o našim političkim protivnicima, vi ste tu samo prenosnici onoga što oni rade i govore. Vi kažete ‘meni on kaže da on nema nikakve veze sa tim, a onda je bio u nekoj delegaciji’, pa to je moj posao da razgovaram sa Nebojšom Stefanovićem i o tome ću razgovarati sa njim, kakvo je tu krivično delo, nikakvo“, rekao je Vučić.

N1: Slagao vas je.

„Eto narode, čuli ste kakvo je krivično delo počinio, slagao me je. Ja vas molim da vi kao jedan istaknuti novinar, izuzetno pismen i obrazovan čovek krenete da se zalažete za to da kriminalci koji su nam oteli 620 miliona evra po sopstvenom priznanju konačno odgovaraju pred našim nadležnim organima“, rekao je Vučić.