Miščević: Srbija ubrzavala regionalnu saradnju

Vesti 21. dec 201915:24 > 15:27
N1

"Nismo imali primere da je Srbija bila ta koja je blokirala regionalnu saradnju, već je, naprotiv, ubrzavala", izjavila je zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Tanja Miščević.

Nju ohrabruju inicijative nekih članica Evropske unije (EU), koje jasno kažu da nije prihvatljivo nikakvo fazno pristupanje članstvu, već da je cilj region u EU. Miščević je podsetila da dokument koji se naziva kredibilna perspektiva za Zapadni Balkan nema obećanu godinu članstva, već datum u kojem postoji potencijal članstva, ako se ispune svi uslovi, a to je 2025. godina.

U ovom momentu se uslovi razvijaju, vidite zahteve iz ovih „ne dokumenata ili non pejpera“ da se uvodi jače, veće, snažnije uslovljavanja država, ukazala je Miščević, u serijalu razgovora Agreman. Ni 2025. godina nije bila garantovana, ali bila je važna za obračunavanje svih reformskih aktivnosti, objasnila Miščević, nekadašnji glavni pregovarač Srbije u procesu pristupanja Uniji. Prema njenim rečima, ta godina je, što se Srbije tiče, predstavljala dosta važan element odlučivanja.

Poslednja revizija Nacionalnog programa integracije je upravo to imala na umu – do kraja 2021. godine završiti potpuno usklađivanje sa strateškim i najznačanijim delovima pravnih tekovima EU, kako bi do 2025. godine bili spremni za EU, predočila je Miščević. Kako je napomenula, sada imate velike znakove pitanja, a prvo je da li 2025. godina stoji i dalje kao „ne obećana“, ali potencijalna godina, a drugo – za Srbiju, Crnu Goru i druge kako obračunati put i tok pregovora.

Miščević je ocenila da je u Srbiji jako puno urađeno, postoje merljivi rezultati u najrazličitijim oblastima, koje su manje interesantni medijima i javnosti, poput javnih nabavki ili intelektualne svojine. Nemamo ih u onoj meri u oblastima poput vladavine prava, životne sredine, naglasila je Miščević. Prema njenom uverenju, tehnički ova godina je u mnogim oblastima izvodljiva, ali je pitanje i sa jedne ili druge strane da li je ona i dalje prihvatljiva.