UNS: Novinari izloženi pritiscima vlasnika medija, vlasti i opozicije

Vesti 21. dec. 201914:51 > 14:54
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Na redovnoj Skupštini Udruženja novinara Srbije (UNS) ocenjeno je da je položaj novinara i medija izuzetno nepovoljan, da su novinari izloženi pritiscima vlasnika medija, centara moći, vlasti i opozicije.

Kako je saopštio UNS, takav položaj posledica je dugogodišnje nekažnjivosti za zločine nad novinarima, ali i teškog ekonomskog i radno-pravnog statusa novinara i medijskih radnika.

U zaključcima koje je usvojila Skupština UNS traži da se što pre okonča sudski postupak protiv optuženih za ubistvo vlasnika „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, dovrši istraga ubistva novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića, rasvetle okolnosti smrti novinarke „Duge“ Dade Vujasinović i pravnosnažno okončaju istrage i sudski postupci za brojne napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima.

UNS je pozvao vlast da učini sve kako bi se utvrdila i odgovornost NATO-a za ubistvo 16 radnika RTS-a u bombardovanju zgrade te medijske kuće 1999. i kaznili nalogodavci i ubice 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji.

Skupština UNS-a je podsetila da je tokom gradjanskog rata u bivšoj Jugoslaviji ubijeno još deset novinara i medijskih radnika srpskih redakcija, a da nikakve istrage nisu pokrenute.

U zaključcima Skupštine UNS-a traži se da Vlada Srbije do kraja godine usvoji Medijsku strategiju, a da najkasnije u prvom tromesečju sledeće godine donese akcioni plan za sprovodjenje strategije i formira radnu grupu za izradu novog medijskog zakonodavstva.

Skupština UNS-a je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i sve lokalne samouprave da što pre raspišu i okončaju konkurse za projektno sufinansiranje medija, posebno vodeći računa da prednost u dobijanju novca poreskih obveznika imaju mediji koji poštuju Kodeks novinara Srbije, a da u odlučivanju o projektima učestvuju isključivo reprezentativna novinarska udruženja.

Traži se i da najzad bude ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaposleni novinari i medijski radnici Mreže Most na Kosovu i Metohiji dobiju kosovski dodatak, a ostali mediji na srpskom jeziku više novca za medijske projekte od Ministarstva kulture i informisanja, saopštio je UNS.