Samit o mini Šengenu u Albaniji, dogovorena saradnja Beograda, Skoplja i Tirane

Vesti 21. dec. 201914:06 > 19:56
Podeli:
Izvor: Instagram / buducnostsrbijeav

U Tirani je održan susret lidera Zapadnog Balkana, na kom se razgovaralo o ideji malog Šengena. Dogovorena saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije i u više oblasti, najpre u vanrednim situacijama i formiranju jedinstvenog tržišta rada. Predsednik Srbije izjavio je posle susreta da će jedinice za vanredne situacije tri zemlje tesno sarađivati i da će se, ako se neka tragedija - požar, poplava, zemljotres dogodi u jednoj zemlji, sve raspoložive snage u drugim zemljama biće na raspolaganju toj zemlji.

O inicijativi o „malom Šengenu“ razgovarali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, zajedno sa domaćinom samita premijerom Albanije Edijem Ramom.

Oni su prethono obišli Drač, koji je najviše stradao u nedavnom zemljotresu koji je pogodio taj deo Albanije i razgovarali sa stanovnicima tog grada koji su ostali bez krova nad glavom.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije u ponedeljak doneti odluku da velikom sumom novca pomogne Albaniji. On je ponovio da se u okviru inicijative nazvane „mali šengen“ razgovaralo o tome kako da se unapredi trgovinska razmena i promet kapitala i usluga zemalja regiona.

„Doneli smo važne odluke, a sporazume ćemo potpisati u Podgorici ili Beogradu, kako se dogovorimo“, rekao je Vučić i dodao da će pre svega biti olakšano carinjenje, biti povećan broj traka na graničnim prelazima što je bitno ako se zna da granični prelaz Preševo – Tabanovce izmedju Srbije i Severne Makedonije predje oko 320 000 kamiona godišnje.

POVEZANE VESTI

Predsednik Srbije je rekao da će biti formirano jedinstveno tržište rada, kako bi građani Srbije, Albanije ili Severne Makedonije mogli bez smetnje da rade u bilo kojoj od tri zemlje, što je od ogromnog značaja, obzirom na to da sve tri zemlje imaju problem sa radnom snagom. Postoje predlozi da približimo i mnoge druge propise i napravimo veće tržište od 11 ili 12 miliona gradjana koje je mnogo privlačnije i za Evropsku uniju nego pojedinačne zemlje, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se u okviru inicijative o „malom Šengenu“ sastao juče u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevom, a danas im se pridružio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Rama je rekao da je „mali šengen“ inkluzivna inicijativa te da je svako pozvan da u njoj učestvuje.

„Ova inicijativa je most izmedju prošlosti koja nas razdvaja i budućnosti koja nas spaja“, rekao je Rama. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Svetske banke, Stejt departmenta, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih značajnih finansijskih međunarodnih organizacija.

Zaev je istakao da će ova saradnja samo ubrzati članstvo ovih zemalja u EU. „Naša je obaveza da radimo za gradjane i kompanije“, dodao je Zaev.