Lideri Zapadnog Balkana posetili Drač nakon razornog zemljotresa

Vesti 21. dec 201912:41 > 12:50
Predsednistvo Srbije

Premijeri Severne Makedonije i Albanije i predsednici Srbije i Crne Gore posetili su albanski primorski grad Drač koji je teško pogođen nedavnim razornim zemljotresom u Albaniji i najavili saradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa i vanrednih situacija.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev i predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović su u Drač došli u znak solidarnosti sa gradjanima Albanije i da pruže duhovnu podršku žiteljima gradova i naselja koja su nastradala u tom zemljotresu.

Oni su se u Draču sreli sa delom porodica koje obnavljaju kuće posle tragične katastrofe i potvrdili su spremnost da produže sa podrškom i pomoći za oporavak od zemljotresa. Lideri Zapadnog Balkana, danas su nastavili sastanke u okviru inicijative o produbljivanju saradnje u regionu. Trojici lidera Vučiću, Rami i Zaevu danas se pridružio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ova poseta Draču je, kako se ističe, najava zajedničke saradnje u borbi sa prirodnim katastrofama i vanrednim situacijama, koja će biti uključena kao još jedna oblast neposredne i bliske saradnje zemalja Zapadnog Balkana, u dokumentu za intenzivniju integraciju regiona koji će danas biti usvojen u Tirani. Kako se prenosi na Instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića  „budućnostsrbije“ i jutros su u Tirani organizovane demonstracije u organizaciji Aljbina Kurtija „protiv Vučića i Mini Šengena“.

Na jučerašnjem sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani u okviru inicijative „mali Šengen“, nastavljen je razgovor o uklanjanju barijera za slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi. Sastancima trojice lidera danas se pridružio i crnogorski predsednik Milo Đukanović. Zvaničnici će se kasnije sastati sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

U saopštenju iz Skoplja podseća se da je Severna Makedonija bila jedna od zemalja koja je odmah uputila stručne ekipe u prvu pomoć i spasavanje, koje su sa specijalizivanom tehničkom opremom i psima tragačima, učestvovali u akcijama izvlačenja nastradalih u Draču, kao i u saniranju šteta od katastrofalnog zemljotresa.

Vlada Severne Makedonije je, dodaje se, odmah izdvojila šest miliona denara kao prvu finasijsku podršku Albaniji u saniranju posledica zemljotresa.