Brnabić: Reforme vladavine prava u fokusu Vlade u narednom periodu

Vesti 20. dec. 201918:15 > 18:21
Podeli:
Izvor: Tanjug / Milica Nikolić

"Reforme u oblasti vladavine prava biće u fokusu Vlade i u narednom periodu", izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU, koji su ukazali na značaj poglavlja 23 i 24 u procesu učlanjenja Srbije u EU.

Govoreći o nacrtu Medijske strategije, koji uskoro treba da bude predat vladi na usvajanje, Brnabić je istakla da je izuzetno zadovoljna načinom na koji je ovaj proces sproveden.

Transparentan i inkluzivan način donošenja strategije, kako je objasnila, predstavlja primer za sve važne procese u državi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Fabrici je ocenio da je Srbija postigla dobre rezultate u ekonomskim reformama, dodajući da je činjenica da je Evropska unija najveći investitor u Srbiji svedoči i o podršci našoj državi u reformama. Fabrici i ambasadori zemalja EU članica, složili su se da veći fokus treba da bude na poglavljima 23 i 24, ističe se u saopštenju.

Premijerka je naglasila kako Vlada Srbije kontinuirano radi na sprovođenju reformi važnih za dobrobit građana i istinskoj transformaciji društva u procesu pristupanja EU.

Ona je navela da je Srbija danas ekonomski stabilna zemlja, ukazujući da će privredni rast ove godine biti veći od projektovanih 3,5 odsto, da je prošle godine rast bio 4,4 odsto i da vlada radi predano kako bi se ovaj trend nastavio u godinama koje dolaze.

U narednoj godini, kako je objasnila, akcenat će biti na nastavku insfrastrukturnih ulaganja i ulaganjima u inovacionu infrastrukturu, kao osnovu za održivi ekonomski rast.

Brnabić je ukazala i na to da su reforme sprovedene u oblasti državne uprave dale dobre rezultate i zahvalila na pomoći Evropske unije i država članica u pružanju podrške prilikom osnivanja Nacionalne akademije za javnu upravu, koja bi trebalo da igra ključnu ulogu u stvaranju stručnijeg kadra i efikasnijeg i transparentnijeg rada državne uprave.

Na kraju sastanka, kome je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Brnabić je podvukla da Srbija ostaje posvećena procesu reformi i članstvu u Evropskoj uniji kao ključnom spoljnopolitičkom cilju, navodi se u saopštenju.