Počela da radi nacionalna laboratorija za bezbednost hrane

Vesti 20. dec. 201913:22 > 13:23
Podeli:
Izvor: Tanjug/Milica Nikolić

Nacionalna laboratorija Srbije za bezbednost hrane u Batajnici, posle dobijanja akreditacije, počela je da radi u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji.

Kako je istakao ministar poljoprivrde Srbije Branislav Nedimović, na taj način država je dobila krovnu instituciju za ispitivanje svih vrsta prehrambenih proizvoda, kao i kontrpolu rada ostalih laboratorija na teritoriji Srbije.

„Nakon 20 godina Srbija je dobila akreditaciju za laboratoriju za bezbednost hrane i za fitosanitarnu laboratoriju sa bankom biljnih gena, a pre godinu dana za bezbednost mleka. Sad su ove laboratorije ‘srpski generalštab za bezbednost hrane'“, kazao je Nedimović prilikom obilaska Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

U izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, u čijem sklopu radi više laboratorije, do sada je, kako je naveo Nedimović, uloženo oko 20 miliona evra. Od tog novca, EU je dala 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

Prema njegovim rečima, u laboratorijama Direkcije moćiće da se kontroliše sve – voće, povrće, mleko, meso, seme. Laboratorije će pored ostalog kontrolisati da li u hrani ima pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina.

„Otvaranje Nacionalne laboratorije za bezbednost hrane je bilo uslov da se bezbednost hrane dodatno unapredi“, kazao je on.

Nedimović je najavio i da će sada moći da počne i kontrola svih privatnih laboratorija u zemlji koje se bave ispitivanjem kvaliteta hrane. Dodao je da će biti onemogućen svaki vid nepravilnosti po pitanju bezbednosti hrane i prilkom uvoza, ali i prilikom izvoza.

Ministar poljoprivrede je istakao da je sve urađeno kako bi se izbeglo da onaj koji uveze hranu njenu laboratorijsku kontrolu radi preko povezanog lica.

Kao primer ko bi sve mogao da ima korist od laboratorije, Nedimović je naveo proizvođače maline, jednog od najvećih izvoznih aduta Srbije.

„U laboratoriji imamo i akreditovanu metodu za kontrolu prisustva noro virusa“, kazao je Nedimović i ukazao da će proizvođači pre izvoza moći da kontrolišu da li tog virusa ima u malinama.

Dodao je i da su evropske institucije, upravo zbog laboratorije u Batajnici, predložile da se proizvodi iz Srbija izuzmu iz kontrole na prisustvo noro virusa.