Nastavljeno suđenje Jutki, ispred suda u Kruševcu skup podrške Mariji Lukić

Vesti 20. dec. 201912:25 > 18:26
Podeli:
Izvor: N1

Protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke održano je ročište u Osnovnom sudu u Kruševcu. Udruženje žena "Peščanik", aktivistkinje Mreže "Žene protiv nasilja" i "Žene u crnom" organizovale su uoči ročišta ispred suda skup podrške Mariji Lukić, koja je tužila Jutku zbog polnog uznemiravanja.

Sudija Aleksandar Kocić dozvolio je Mariji Lukić da se suoči sa svedokom odbrane Dragoljubom Markovićem, direktorom Turističke ozganizacije Brus. Ona ga je upitala zašto nije govorio istinu kada je rekao da mu nije pokazivala poruku u kojoj je pisalo: „Izvini što sam te na silu poljubio, i zašto je lagao da je nije video uplakanu“?

„Jako emotivno i stresno, s obzirom da je to događaj koji se je desio, i malo sam povoisla ton i emotivno reagovala. Nisam mogla da verujem da može da me laže i dok me gleda u oči. Mada, videlo se po  njemu, po gestikulaciji, po tome kako se znoji sve vreme, da laže“, rekla je posle suđenja Lukić.

Dragoljub Marković rekao je da mu se Marija Lukić žalila samo na svoj status, jer je smatrala da je trebalo da napreduje.

Iskazi svedoka kao i na prethodnom ročištu su se uglavnom odnosili na to da su Jeličićev mobilni telefon sa kog su Mariji Lukić stizale lascivne poruke. mogli da koriste mnogi.

Borivoje Borović, advokat Marije Lukić rekao je da su na suđenju svedoci bili pristrasni i pokazao u sudu fotografije na kojima je svedok Goran Živković ispred suda u Brusu u majici sa natpisom „Pravda za Jutku“.

Ali, sudija Aleksandar Kocić, odbio je da ih uvrsti u dokazni materijal.

„U najmanju ruku pristrasni svedoci, svi su zavisni od okrivljenog, a danas su samo pokušavali da potvrde odbranu. ja sam ih proglasio lažnim svedocima, jer su govorili stvari za koje nisu imali pokrića“, istakao je Borović.

Izvor : N1

Nenad Milenković, direktor Sportskog centra u Brusu rekao je da mu se dešavalo da dobija pozive sa službenog broja koji je Jeličić koristio. Rekao je da mu se Jeličić nikada nije poverio o Mariji.

Slobodanka Zbiljić, referent u Opštinskoj upravi u Brusu rekla je da se u martu 2018. godine Jeličić pismenim putem obratio da mu je telefon nestao. Rekla je da nestanak telefona nije prijavila policiji. Da na prijavi o nestanku nije bilo pečata i da nije zaveden. Borović je rekao da je prijava o nestanku telefona naknadno fingirana. I na ovom ročištu prisustvovao je lider radikala Vojislav Šešelj.

Pravda za Mariju

Aktivistkinje koje su bile okupljene na protestu ispred suda, nosile su transparente „Pravda za Mariju“ i „Solidarnost za žrtvama nasilja“.

Ispred suda se nalazio i manji broj Jeličićevih pristalica, koje su aplaudirale i skandirala kada je dolazio na ročište u pratnji supruge i advokata.

Krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja Jeličića, Marija Lukić podnela je 2018. godine, priloživši kao dokaz više hiljada SMS poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od dve godine, dok je bila zaposlena kao njegova sekretarica.

Za isto delo, prijavu protiv Jeličića podnelo je još šest žena, koje su odbačene uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.