Đukić Dejanović: U Srbiji i dalje postoji težak dečji rad

Vesti 20. dec. 201911:53 > 12:03
Podeli:
Izvor: TANJUG/ Zoran Žestić

Ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović izjavila je da u Srbiji i dalje postoji težak dečji rad i ukazala da je to problem kulturološke prirode.

„Deca u neki selima dobijaju veliki aplauz od porodica zato što ne idu u školu, jer ima u kući da se radi, pa nekada i fizički teško“, rekla je ministarka u izjavi novinarima pred početak Svaeta za prava deteta u Vladi Srbije.

Ona je istakla da je ako dete radi fizički težak posao duže od dva dana, to problematično sa aspekta ljudskih prava i prava deteta. Pored ruralnih sredina, ona problem dečijeg rada primećuje i u velikim gradovima, u takozvanim „uličnim situacijama“. „Sa time se moramo suočavati i to moramo rešavati“, poručila je ministraka Đukić Dejanović.

Kao probleme koje treba rešavati u 2020, a tiču se prava deteta ona je izdvojila problem svih oblika nasilja, ali i jačanje svesti o značaju ranog razvoja u prvih 1.000 dana nakon rođenja deteta.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da se, od ukupno 392 preporuke koje je Srbija dobila od različitih tela UN u oblasti ljudskih prava, 27 odsto odnosi na unapređenje položaja dece.

Te preporuke se uglavnom odnose na prevenciju i zaštitu od nasilja, prevenciju dečjeg rada, kao i na regulativu koja se tiče uspostavljanja institucije zaštitnika za prava deteta.

U fokusu je, prema rečima Paunović, i položaj romske dece i njihovo veće učešče u obrazovanju, pre svega predškolskom. „Neke preporuke su već realizovane, a na nekima će se raditi tokom 2020. godine“, rekla je Paunović.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Stana Božović navela je da je juče završena javna rasprava o nacionalnoj strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Prema njenim rečima, u javnoj raspravi koja je održana u pet gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Užicu i Novom Pazaru, u čestvovala su i deca.

Božović je istakla, da su deca od medija tražila i bukvavlo molila na to da se suzbiju negativni primeri i senzacije u izveštavanju. „Deca hoće primere ljubavi, alutruizma, sve što isključuje nasilje, to je bukvalno molba dece“, zaključila je Božović i zamolila medije da taj apel čuju i uvaže.