Vučić: Nema sukoba sa Stefanovićem, otišao bi istog časa da mu to kažem

Vesti 20. dec. 201911:17 > 11:17
Podeli:
Izvor: TANJUG/ TANJA VALIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da između njega i ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nema nikakvog sukoba i da bi Stefanović otišao istog časa da mu on (Vučić) to kaže.

„Nema nikakvog sukoba, da samo kažem Nebojši da ode, da se skloni, to bi uradio istog časa“, rekao je Vučić upitan da prokomentariše navode pojedinih medija da postoji sukob između njega i Stefanovića.

Rekao je da Stefanovića napadaju jer je uradio nešto što nijedan njegov prethodnik nije, da od četiri do 13 puta smanji broj mafijaških ubistava.

„Ove godine imate 12 puta manje mafijaških ubistava nego u vreme demokratskih režima. Policija je opremljenija nego ikad, ima plate veće nego ikad“, rekao je Vučić.

Rekao je da se smeje kada mu pričaju „joj, kako su se potukli unutar stranke“.

„Te priče ostavite nekom drugom. Mislite li da je narod glup“, rekao je Vučić.

Rekao je da mediji ne pričaju o tome da su plate u Srbiji najveće u istoriji, jer se plaše da će da budu napadnuti.

O izjavi Tahiri: Molimo one koji misle da sa nekim ratuju da to ne čine

Komentarišući izjavu Edite Tahiri da će „biti rata ukoliko Srbija ne prizna Kosovo“ kazao da je Srbiji vitalni interes mir i da će sve uraditi da ga očuva.

POVEZANE VESTI

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri rekla je na konferenciji „Put ka konačnom sporazumu izmedju Kosova i Srbije“ da „ako Srbija ne prizna Kosovo u postojećim granicama, kao nezavisnu državu, imaćemo i rat“.

„Molimo one koji misle da sa nekim ratuju da to ne čine. Ne zato što smo uplašeni, već zato što je to užasno za sve“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da ambasade nekih zapadnih zemalja ćute kada Tahiri poziva na rat, ali da su „četiri amabasade skočile“ kada je Vučić podržao političkog predstavnika Srba na Kosovu Ivana Todosijevića koji je osudjen na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen.

Komentarišući pozive ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Prištini da se formira kosovska vlada, on je rekao da neće ništa da govori, „neka je sastave kako hoće“, ali da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se dijalog Beograda i Prištine pokrenuo.

„(Predsednik Kosova) Hašim Tači je na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom kazao da će Vlada biti formirana prve nedelje u decembru. Evo, sad je treća. Ja sam mu u lice rekao: ‘Hašime, to se neće dogoditi. Opet ne govorite istinu'“, rekao je on.

Za šest, sedam godina plate u zdravstvu dvostruko veće nego 2014.

On je kazao da će za šest ili sedam godina plate u zdravstvu biti dvostruko veće od zarada 2014. godine u tom sektoru. Na svečanosti uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Palati Srbija, Vučić je kazao da medicinske sestre danas imaju 38 odsto višu zaradu od one koju su imali pre 2014. godine.

On je rekao da u postoji „bezbroj problema“, ali da je za zdravstvo opredeljeno 25 odsto budžeta Srbije što je, prema njegovim rečima, više od 2,2 milijarde dinara.

„Pred vama je težak i naporan rad, mnogo toga ćete morati još da naučite i da se usavrševate. Srećan sam da svoju budućnost vidite u svojoj zemlji. Sunce tuđeg neba ne sija snažnije od našeg“, kazao je Vučić nakon uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima.

Dodao je da radnici u zdravstvu svake godine mogu da računaju na veća primanja, ali da će Srbija od njih tražiti više discipline, odgovornosti i rada.

Vučić je ponovio da je Klinički centar u Nišu zavšren, a da za godinu i po dana očekuje završetak radova na Kliničkom centru u Beogradu.

Govoreći o svom razgovoru sa ministrom zdravlja Nemačke Jensom Španom u februaru ove godine u kome je, prema njegovim tvrdnjama, Španu kazao da ne dolazi u Srbiju ukoliko su Nemačkoj potrebne medicinske sestre, Vučić je rekao da je nemački ministar prijatelj Srbije, ali da ponavlja to što je rekao „jer je moj posao da uradim sve da naši ljudi ostanu u Srbiji“.

Vućić je rekao da su danas plate medicinskih sestara u Srbiji izmedju 45 i 50 hiljada dinara, u odnosu na 2012. godinu kada „plata nije prelazila 28 hiljada“.

„Ne zanimaju me kritike „mini Šengena“ nekih iz EU“

Govoreći o sastanku u Tirani, Vučić je rekao da je zadovoljan što će doći i crnogorski predsednik Milo Đukanović.

„Želim da verujem da u budućnosti postoji mogućnost da proširimo taj, ne politički već ekonomski i trgovinski savez Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Daću sve od sebe da ukažem crnogorskom predsedniku na to, kao i svim predsednicima zemalja u regionu“, rekao je on.

Vučić je rekao da je po pitanju inicijative za formiranje mini šengena video različite komentare u Evropskoj uniji – od veoma pozitivnih do onih iz kojih se vidi da se nekima ne sviđa kada balkanski narodi stvari uzmu u svoje ruke.

„To nije neka prevelika tajna. Ali stvarno me ne zanima da li im se sviđa. Ni oni nas ne pitaju da li se nama dopada neka odluka Evropskog saveta. Mi ovo radimo zbog nas i naših građana, jer ćemo imati manje troškove i jedinstveno tržište radne snage, lakše kretanje i za nas i za strance. To će doprineti povećanju BDP-a. I ne pada mi na pamet da se pravdem bilo kome“, rekao je on.

Nisam srećan zbog događaja u Crnoj Gori po pitanju SPC

Kako je rekao, nije „nimalo srećan i zadovoljan“ događajima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti jer se taj akt tiče vitalnih interesa srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Nije mi lako da govorim o stvarima koje se događaju u drugoj državi, ali pošto je u pitanju interes našeg naroda, nisam nimalo zadovoljan jer se tiče vitalnih interesa našeg naroda i SPC. Nadam se da će se stvari rešavati kompromisom i da će biti dovoljno mudrosti svuda da se to tako reši“, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je dodao da Srbija nema drugu vrstu političke moći da utiče na rešavanje tog pitanja.

„To je sve što mogu da kažem“, rekao je Vučić.

Čini se da su svi pokazatelji na strani Trampa

Predsednik Srbije kazao je povodom procedure opoziva američkog predsednika Donalda Trampa, da je Srbija mala i da se ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja ali da se njemu čini da su svi važni pokazatelji na njegovoj strani.

„Mislim da neki nisu razumeli da u politici, kada preterate sa neutemeljenim optužbama, onda se to okrene protiv vas kao bumerang. Mislim da su Trampu samo učinili uslugu. Ako analzirate rast BDP, ako pogledate stopu nezaposlenosti i ako prebrojite žrtve u različitim ratovima – sve je na strani predsednika Trampa. Ali oni će sami donositi odluke o sebi i svojoj budućnosti. Ovo je samo moje mišljenje“, rekao je Vučić.