Novi dan: Izbor članova REM – neusaglašena obećanja i propisi

Vesti 19. dec. 201915:46 > 15:48
Podeli:
Izvor: N1

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije dao je dodatni rok do 23. decembra, za uređivanje podnetih predloga kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje su podneli ovlašćeni predlagači. O izboru članova REM-a i Nacrtu Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, u temi jutra razgovaraćemo s Gordanom Sušom, bivšom članicom Saveta REM-a i Snježanom Milivojević, profesorkom Fakulteta političkih nauka.

O društvenim i političkim temama, kroz prelistavanje štampe, razgoaraćemo s Vojislavom Arsićem, rediteljem i aktivistom.

Društvene nauke se, sve češće, preispituju u kontekstu njihove primenljivosti u javnim politikama, privrednom životu i tehnološki razvijenom društvu. U savremenim uslovima visoko obrazovanje i nauke prate razvoj tehnologije i nastoje, pre svega, da obezbede visok nivo profesinalnosti, specijalizacijai kvalifikovanosti radnika za određene poslove. Da li je u takvom okruženju sposobnost kritičkog promišljanja društvenih promena zanemarena? Suočavaju li se društvene nauke s pitanjem o sopstvenoj svrsi i ceni koštanja u ovakvom društvenom i političkom okruženju? To su neka od pitanja za gosta Novog dana Gorana Bašića, direktora Instituta društvenih nauka.

Fenomen participacije u umetnosti, naziv je izložbe u galeriji „Remont“. Izložba predstavlja istraživački projekat sa ciljem analize fenomena participacije u savremenoj umetnosti, kao nastavka tendencija u okviru promene paradigme posmatrač – delo – autor. Autorke i autori predsatvljenih radova se bave raznim aspektima participacije, koristeći različite umetničke izražaje poput instalacije, performansa, intervencija u prostoru, online galerijskih projekata, papirnih objekata. Najavljujemo i prateći program izložbe, projekciju filma „Društvo spektakla“, po kultnom delu filozofa i umetnika Gi Deborda. Tim povodom gošća Novog dana biće kustoskinja izložbe Kristina Sedlarević. 

U Novom danu vas vodimo i u prvi Selfi muzej u Srbiji, koji je nedavno otvoren u Beogradu. Takođe, predstavićemo i izložbu radova svih dosadašnjih dobitnika Nagrade za crtež Vladimir Veličković.