Šefovi misija EU na Kosovu: Potrebno brzo formiranje Vlade Kosova

Podeli:
Izvor: N1

Specijalna predstavnica Evropske unije i šefovi misija EU na Kosovu pozvali su na brzo formiranje nove Vlade Kosova, izrazivši uverenje da će zainteresovane strane postići neophodan konsenzus za prevzilaženje preostalih izazova.

„Konstitutivna sednica Skupštine je zakazana za 26. decembar. Opšti izbori održani 6. oktobra su narodu Kosova pružili priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasa i izabere svoje vođe. To je suština demokratskog procesa“, navodi se u zajedničkoj izjavi, prenosi RTK.

Dodaje se da Kosovo treba hitno da nastavi sa radom na reformama ekonomskog i društvenog razvoja, kao i vladavine prava, na primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i dijalogu sa Beogradom koji se održava uz pomoć EU.

„Potrebno je brzo formiranje vlade da bi se ovi procesi nastavili, u interesu Kosova i njenog naroda i u skladu sa ustavom i izraženom voljom biračkog tela“, dodaje se u izjavi. Američka ambasada u Prištini podelila je na Fejsbuku ovu izjavu, navodeći da se slažu sa tom izjavom.

„Narod Kosova je nesrpljiv za vladu koja će doneti pozitivne promene“, dodaje se u komentaru američke ambasade, prenosi Radio slobodna Evropa.

Nemački poslanici: Ovo je ključna nedelja za stvaranje Vlade Kosova

Nemački poslanici Peter Baer i Kristijan Šmit su u Prištini ocenili da je ova sedmica ključna za stvaranje nove Vlade Kosova proizašle iz prevremenih parlamentarnih izbora od 6. oktobra.

Tokom posete Kosovu oni su se susreli sa liderom Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbinom Kurtijem, predsednikom i potpredsednicom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom i Vjosom Osmani. 

„Izuzetno nam je u interesu da jasno stavimo do znanja da su razvoj Kosova i evropska perspektiva Kosova važni. Zato i dolazim u ime EPP-a, čak i na zahtev Donalda Tuska. Takođe ću obavestiti i (kancelarku Angelu) Merkel o dešavanjima jer ju je zanimalo šta se dešava“, rekao je Šmit. 

On je istakao da nisu došli na Kosovo da pregovaraju o sledećoj koaliciji. 

Ocenio je da ne vide put Kosova ka EU lakim ako se govori o razmeni teritorija, dok se, kada se govori o integracijama, Kosovo i Albanija tretiraju odvojeno. 

„Za koalicije važi zlatno pravilo koje vas novinare može razočarati. Ako su razgovori o koalicijama u toku, pravilo je telefon a ne mikrofon. Ne treba govoriti dok ne vidimo beli dim“, rekao je Šmit i podesetio da ih je Helmut Kol naučio da u politici treba imati poverenja i odgovornosti. 

Peter Baer je rekao da svi političari znaju važnost odgovornosti koju imaju za uspostavljanje stabilne vlade nakon izbora. 

„Isteklo je vreme pa su potrebni uspešni pregovori. Ne želimo da se mešamo, to nije u našem mandatu, ali došli smo da čujemo i ostavimo neke poruke. Pregovori o koaliciji ne bi se trebali gubiti zbog tehničkih detalja. Osećali smo da postoji politička volja da se formira vlada u korist gradjana. Ako postoji obostrano poverenje, niko ne bi trebalo da pokuša da oslabi drugog, treba imati profesionalni pristup“, zaključio je Baer.