Prokuplje višak para u budžetu deli zaposlenima u javnom sektoru

Vesti 19. dec. 201913:42 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

Zaposlenima u Gradskoj upravi, Javnom preduzeću "Hammeum", Direkciji, kulturnim ustanovama i svim radnicima javnih preduzeća i ustanova biće kao solidarna pomoć podeljen višak novca koji je navodno gradska vlast uštedela u prethodnom periodu, objavile su Južne vesti.

Gradsko veće je preporučilo organizacionim jedinicama da isplate solidarnu pomoć zaposlenima, kako je obrazloženo, „radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja u 2019. godini“.

Za sada niko iz Gradske uprave nije mogao da kaže po koliko će svaki zaposleni dobiti, po kojim kriterijumima će se isplaćivati novac, da li će svima biti isplaćen isti iznos i sa koje budžetske stavke će novac biti isplaćen, ali je predlog o tome već objavljen na gradskom sajtu.

Preporuka je da se solidarna pomoć isplati svim radnicima, pa će tako, osim onih sa najnižim primanjima od oko 30.000 dinara, novac dobiti direktori, rukovodioci, ali i funkcioneri čija je mesečna plata od 70.000, pa do preko 100.000 dinara.

Iako je u Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru jasno propisano kako se deli i ko može dobiti ovakvu vrstu pomoći, u Gradskoj upravi tvrde da je pravilnikom Grada propisan način raspodele solidarne pomoći, te da je sve u skladu sa propisima, a stručnjaci iz ove oblasti prepoznaju da se radi o zloupotrebi para svih građana, pa sve i da se radi o podeli koja ima zakonskog osnova.

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ističe da je svima u gradu veoma drago što su sada lokalne javne finansije stabilne i što će biti isplaćena solidarna pomoć.

„Nedavno sam saznao da prokupačka Gimnazija izgleda tek malo bolje od turskog zatvora, da ima više učionica u kojima nijedan prozor ne može da se zatvori ili otvori, jer su ih zakucali ekserima sa unutrašnje strane, da su stakla na njima polomljena, da je fasada potpuno urušena i da plafon može da se sruši na đake, pa me je samo iznenadilo kako je jedna odgovorna vlast kao prioritet prepoznala pomoć sebi samima, a ne stvaranju pristojnih uslova za školovanje prokupačkih đaka, rekao je Dobrašinović.

Zamenik programskog direktora „Crte“ Pavle Dimitrijević naglašava da je čitava ova priča bazirana na internim aktima kojim određeni državni organi, uključujući i javna preduzeća, propisuju pod kojim uslovima i na koji način se deli ta solidarna pomoć.

„U suštini, oni će možda to podeliti po nekoj rang listi i uskladiti je sa zakonom, ali paušalna najava podele para nije u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu. Sve i da imaju svoj interni akt, čak i on mora biti usklađen sa Zakonom, te da se treba proveriti, jer ovako kako je rečeno, predstavlja grubo kršenje zakona“, ističe Dimitrijević.

Inače, solidarna pomoć za sve zaposlene u organizacionim jedinicama Grada nikada do ove godine nije isplaćivana, a gradska vlast to pravda činjenicom da nije ni moglo da se isplati, jer je, tvrde, zatečeni dug 2012. godine bio veliki i nije bilo sredstava u gradskoj kasi.

Prvi put solidarnu pomoć dobijaju i u niškom javnom sektoru, a pored radnika sa minimalcem, ona će biti isplaćena i onima koji imaju platu od 80.000 dinara.