Novinar na "crnoj listi": Dojčinoviću zabranjen ulazak u UAE, objašnjenja nema

Vesti 18. dec 201918:57 > 18:58
Podeli:
Izvor: N1

Urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović deportovan iz Ujedinjenih arapskih emirata, gde je trebalo da govori na konferenciji Ujedinjenih nacija o borbi protiv droge i kriminala. Objašnjenja zbog čega je na "crnoj listi" te arapske zemlje, za sada nema.

Umesto da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala u Abu Dabiju, urednik portala KRIK Stevan Dojčinović objašnjava zbog čega je deportovan u Srbiju. U Abu Dabiju bio je nekoliko sati, ali samo na aerodromu.

POVEZANE VESTI

 „Ono što znam je da sam stavljen na neku crnu listu u toj zemlji, to piše u zvaničnom dokumentu koji sam dobio, ali ne znam tačno razlog. U toku noći, pošto sam bio 12 sati na aerodromu pod policijskim nadzorom, ja sam ćaskao sa njima i tako sam saznao da me nisu oni stavili na listu nego neka druga Vlada“, objašnjava.

Koja Vlada, Dojčinović to još uvek ne zna, ali, kaže, tražiće i od naših i od institucija Emirata da mu to objasne. Razloge za takvu odluku zatražila je i TV N1 od ambasade Ujedinjenih arapskih emirata u Beogradu, ali se oni do početka Devnika nisu oglasili. Ono u šta je Dojčinović siguran – razlog je njegov posao.

„Nemam nikakav privatni razlog da me zadržavaju, u Emiratima sam sada bio prvi put. Nemam dodirne tačke sem što ih spominjemo u tekstovima koje pišemo na portalu, a vezani su za privatizaiju našeg avioprevoznika, za Beograd na vodi…“, navodi on.

U međuvremenu je Udruženje novinara Srbije tražilo od Ministarstva spoljnih poslova, da potraži odgovore od Emirata. A u ministarstvu poručuju da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava.

„Što se tiče Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Vlade Republike Srbije – nikada nisu, niti će, sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste. Ambasada Srbije u Abu Dabiju je zatražila informaciju o razlozima zadržavanja građanina Srbije i odbijanja ulaska u UAE“, navodi se.

Pitanja stižu i od opozicije. Narodna poslanica Demokratske stranke Maja Videnović pitala je premijerku Anu Brnabić da li zna koja vlada je zahtevala da se Stevan Dojčinović stavi na crnu listu, dok su iz Stranke slobode i pravde zahtevali izvinjenje vlasti Ujedinjenih arapskih emirata i prekid diplomatskih odnosa sa tom zemljom.

Stevan Dojčinović, na sličan način deportovan je 2015. iz Rusije u koju mu je zabranjen ulaz do 2020. godine.