Slučaj Dojčinović: DS postavlja pitanja premijerki, SSP traži izvinjenje UAE

Vesti 18. dec 201911:31 > 11:35
N1

Narodna poslanica Demokratske stranke (DS) Maja Videnović upitala je premijerku Srbije Anu Brnabić da li zna koja vlada je zahtevala da se urednik portala KRIK Stevan Dojčinović stavi na crnu listu, odnosno da mu se onemogući ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), kao i da kaže da li zna koja to Vlada "targetira novinare" i stavlja ih na crne liste.

„Ako ni to ne znate, da li ste poslali hitnu i oštru notu UAE kojom ste zatražili precizan odgovor i jasno objašnjenje zbog čega su našem građaninu uskraćena prava i slobode? Ako ni to niste, gospođo Brnabić, i ovim ste potvrdili da su lični, poslovni, kriminalni i politički interesi važniji od sloboda ljudi“, navela je Videnović u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila da će Brnabić i Ministarstvo spoljnih poslova, ukoliko ne stanu u zaštitu svog građanina, slobode kretanja i medija i u zaštitu boraca protiv korupcije, zapravo stati u zaštitu kriminala i korupcije.

SSP: Zahtevamo izvinjenje UAE

Stranka slobode i pravde (SSP) je najoštrije osudila onemogućavanje ulaska novinaru Stevanu Dojčinoviću u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Stranka je navela da zahteva zvanično izvinjenje vlasti UAE Republici Srbiji i istraživačkom novinaru Stevanu Dojčinoviću.

SSP je takođe saopštio da „zahteva zvaničan prekid svih kontakata Republike Srbije i UAE do zvaničnog izvinjenja, kao i tretman svih zvaničnika UAE u Republici Srbiji istovetan tretmanu Stevana Dojčinovića dok ne dođe do zvaničnog izvinjenja“.