Radomirović: Obradović je uzbunjivač, uživa prava iz Zakona o uzbunjivačima

Vesti 17. dec 201917:32 > 17:38
N1

Glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka, predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izjavio je da Aleksandar Obradović iz Krušika jeste uzbunjivač i ima prava koja mu Zakon o zaštiti uzbunjivača garantuje.

„Žao mi je što je odbio pravnu pomoć Pištaljke jer da je to uradio, siguran sam, ne bi bio u pritvoru, a istraga bi bila pokrenuta“, rekao je Radomirović na predstavljanju Priručnika za postupanje javnih tužilaca po krivičnoj prijavi uzbunjivača u Beogradu.

Govoreći o Obradoviću, on je rekao da taj slučaj pokazuje da postoji nepoverenje u rad institucija, ali da je onima koji žele da prijave nezakonitosti, u ovom slučaju sukob interesa i korupciju, neophodna stručna podrška i pravni savet. 

Prema njegovim rečima, potrebna je podrška javnosti uzbunjivačima, ali i sudijama, tužiocima, policiji i ovlašćenim licima kako bi mogli da rade bez pritiska političara i drugih koji imaju za cilj ometanje pravde. 

Kako je istakao, svetska istraživanja pokazuju da su dva razloga zbog kojih uzbunjivači ne prijavljuju nezakonitosti koje su uočili – strah od odmazde i bojazan da posle prijave nadležnim organima ne bude ništa urađeno.

Radomirović je bio gost i emisije Dan uživo na Televiziji N1.