Redakcija Istinomera podnela krivičnu prijavu zbog hakerskog napada

Vesti 17. dec. 201912:02 > 12:06
Podeli:
Izvor: Promo

Redakcijia Istinomera podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije zbog DDOS napada koji je na sajt Istinomera izvršen 16. decembra 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, napadom je sajt oboren usled opterećenja od 30 miliona i 500 hiljada zahteva po satu generisanih sa IP adresa iz Brazila, Indonezije, Tajlanda, Rusije, Indije…

POVEZANE VESTI

„Podsećamo javnost da je ovaj napad usledio nekoliko dana nakon hakovanja Istinomerove online ankete za Laž decenije. Tokom deset godina rada Istinomer nikada nije pretrpeo hakerske napade ni približnog intenziteta“, navodi redakcija Istinomera u saopštenju.

Redakcija Istinomera, navodi se, spremna je na punu saradnju s nadležnim organima od kojih očekuje da otkriju nalogodavca i finansijera tehnoloških diverzija kojima je izložena.

„Napad na Istinomer flagrantan je primer pokušaja gušenja medijskih sloboda i onemogućavanja prvog fekt-čeking medija u regionu da javnost obaveštava o tome ko se služi neistinama, zloupotrebom činjenica i neodgovornim obećanjima. Izvinjavamo se publici Istinomera zbog otežanog praćenja naših sadržaja. Istinomer nastavlja svoju misiju provere činjenica i otkrivanja laži u izjavama političara i drugih učesnika u javnom životu“, navodi se.