Obradović: Ispitati veze rukovodstva Jugoimport SDPR i porodice Stefanović

Vesti 16. dec 201914:27 > 14:32
N1

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je tužilaštvo i policiju da ispitaju poslovanje preduzeća Jugoimport SDPR i veze rukovodstva te kompanije sa kako je rekao, članovima porodice ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića.

Navodeći da postoji „tajna veza“ funkcionera koji su „dobro raspoređeni u vlasti a pripadaju klanu Nebojše Stefanovića u SNS-u“, lider Dveri je rekao da su u „najužem krugu direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i gradski sekretar za privredu Beograda Milinko Veličković“ koji je po njegovim rečima, „bivši telohranitelj vlasnika Megatrenda, Miće Jovanovića“.

„Njihova veza sa Nebojšom Stefanovićem potiče još iz vremena njegovog diplomiranja i doktoriranja kao i postojanja sada već zaboravljenog dnevnog lista Pravda“, kazao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbiji.

Po njegovim rečima, Jugoslav Petković bio je poslovni partner sa bratom ministra unutrašnjih poslova, Nemanjom Stefanovićem „još od 2007. godine i pokretanja lista Pravda, čiji su suvlasnici bili“.

„Direktor u tom listu bila je žena Nebojše Stefanovića, Ana Stefanović, koja je tu firmu ostavila u stečaju, sa milionskim gubicima i dugovanjima prema dobavljačima. U firmi koja se zvala Pravda bio je zaposlen od 2007. do 2009. i Branislav Prostran, sadašnji zamenik direktora Jugoimporta“, naveo je Obradović.

On je upitao kako su privatne firme bliske SNS, mogle dobiti poslove izvoza oružja iz Srbije za koje je po njegovim rečima, nekada bio zadužen Jugoimport SDPR kao i da li je tačno da se Petković „odužio Stefanovićima“ tako što je u tom preduzeću zaposlio ženu ministra unutrašnjih poslova.

„Za koliko je smanjen profit Jugoimporta od kad je na čelu tog državnog preduzeća Jugoslav Petković? Da li je tačno da je Vlada Srbije marta 2017. zbog dubioze pozajmila oko 9,4 miliona evra SDPR-u bez kamate da bi u maju iste godine to potraživanje konvertovala u kapital firme iako je bila 100 odsto u vlasništvu države“, upitao je Obradović.

Od nadležnih je zatražio i da odgovore na pitanje da li je tačno da je na adresi poslovne zgrade Jugoimporta na Novom Beogradu registrovan privatni Fakultet društvenih nauka.

„Gde se odvija nastava, ko su profesori na tom privatnom fakultetu? Da li je to pokušaj pokušaj stvaranja Megatrenda 2? Da li je Milinko Veličković ‘sredio’ fakultetsku diplomu i doktorat Nebojši Stefanoviću na Megatrendu i da li je glavni čovek Miće Jovanovića, zadužen za proizvodnju i prodaju diploma ljudima iz SNS i SPS, zbog čega je i nagradjen funkcijom sekretara za privredu s kojom inače nema nikakve veze“, upitao je Obradović.

Ponavljajući zahtev za hapšenjem Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka zbog kako je rekao, „uništavanja državne firme Krušik i učešća u trgovini oružjem“, lider Dveri je dodao da ga niko od nadležnih nije kontaktirao u vezi sa „saznanjima o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti“.