U Srbiji igračke sa alarmantnim količinama potencijalno štetnih hemikalija

Vesti 16. dec 201911:59 > 12:04
Reuters

Na tržištu Srbije i dalje se pronalaze igračke koje sadrže alarmantne količine potencijalno štetne supstance ftalata, čiji sadržaj, prema priopisima, može biti do 0,1 odsto, a u nekim testiranim uzorcima taj procenat je bio i 300 puta veći.

List prenosi istraživanje nevladine organizacije Alternativa za bezbedne hemikalije (Alhem) o prisustvu ftalata u plastičnim igračkama i predmetima za negu dece, kupovanih u specijalizovanim prodavnicama i kineskim radnjama, a oni su pronađeni u sedam od 15 uzoraka, piše „Politika“.

Zabrinjava da je u samo 30 odsto analiziranih proizvoda deklaracija bila ispravna i da su svi proizvodi imali na etiketi oznaku CE, koja bi morala da garantuje da je proizvođač isporučio igračku u skladu sa propisanim bezbednosnim zahtevima.

Ftalati su najčešće korišćeni omekšivači koji se dodaju plastici kao aditivi i za smanjenje lomljivosti, a nalaze se na listi hemikalija za koje je dokazano da imaju štetno dejstvo i ušle su u proceduru za zabranu.

Nalaze se najčešće u kablovima, svećicama za novogodišnju rasvetu, plastičnim igračkama za decu i kućne ljubimce, podnim oblogama, zavesama za tuš kabine, mušemama, torbama i tašnama od veštačkih materijala, kao i u kabanicama, gumenim čizmama i maskama za telefone.