Popović: Gospodari života koji prete tužiocu – sistem koji treba demontirati

Vesti 15. dec. 201911:55 > 12:02
Podeli:
Izvor: N1

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je na suđenju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića pretio tužiocu, predstavnik je bahatih gospodara života kojima niko ništa ne može, rekao je u Novom danu Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku. On kaže da je takav sistem namerno napravljen i da se on mora demontirati, ma kako se vlast menjala.

Popović kaže da u svakom gradu ili oblasti društva postoje bahati ljudi, gospodari života koji odaju utisak da njima niko ništa ne može i kojima stvarno niko ništa ne može.

„Kada neko sitniji, kao Simonović, završi na sudu, on ima toliku hrabrost da preti tužiocu. Sistem je namerno tako napravljen, kao piramida ide od vrha od Aleksandra Vučića. Taj sistem mora da se demontira, ne samo da padne vlast. Ako se ne demontira, kakva god bila vlast, ja ne vidim budućnost u ovoj zemlji“, napominje Popović.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić ukazuje da postupak koji se vodi protiv Simonovića je posledica pritiska javnosti. On podseća da je to bio jedan od zahteva protesta iz vremena ka da su bili masovniji.

„Slučaj se ne rešava, on se zatrpava propagandom. U slučaju paljenja kuće, što je za mene pokušaj ubistva, mi zaboravljamo u tom propagandnom obračunu šta je on radio, zašto je on napadnut. To nije samo lokalna korupcija u Grocki“, rekao je Cvijić i dodao da je novinar Jovanović otkrio i slučaj gasifikacije u koji su uključene neke velike firme.

Zato je napadnut, ističe Cvijić.

Popović kaže da su svake godine sve bolje i bolje istraživačke priče, a da je sloboda medija u sve težoj situaciji i dodaje da to nije slučajno. Prema njegovom mišljenju, dešava se strmoglavi pad slobode medija, a uspevaju da se odupru jedino istraživački novinari i mali broj slobodnih medija.

On kaže da afere koje se svakodnevno otvaraju u medijima, u drugim državama bi ne samo zatresle, već i srušile vladu. Međutim, dodaje da to nije dovoljno, jer su televizije sa nacionalnom frekvencijom i najtiražniji listovi pod kontrolom države, zbog čega, kako kaže, ima delova Srbije gde se ne zna ne zna ni za uzbunjivača iz Krušika ni za celu aferu oko trgovine oružjem.

„To pokazuje da živimo pod totalno kontrolisanim medijskim uslovima. Ovolika potreba za kontrolom informacija govori da vlast ima ozbiljno putera na glavi, da smo u ozbiljnom problemu“, ističe Popović.

Govoreći o beloj naslovnici nedeljnika NIN, on kaže da je to odlična naslovna strana u ovim uslovima, i da je poruka vlasnicima o zadiranju u uređivačku slobodu.

„To vlasnici ne bi smeli da rade, a pogotovo u ovako spinovanoj situaciji“, ističe gost Novog dana.